Ministrul cipriot al afacerilor externe, Erato Kozakou-Marcoullis, a anuntat ca nimic nu va schimba opozitia "de principiu" a tarii sale cu privire la declararea independentei unilaterale a Kosovo. "Cipru, din principiu, nu poate sa recunoasca si nu va recunoaste declaratia de independenta unilaterala" a provinciei Kosovo, a declarat Kozakou-Marcoullis pentru AP, citata de Rador.

"Nu exista posibilitatea sa ne schimbam pozitia fata de acest subiect", a adaugat ea, subliniind ca Cipru, membru al Uniunii Europene (UE) din mai 2004, nu este singur in sanul celorlalte 27 de state. Aproximativ 20 de state membre UE, in special tarile mari, sunt gata sa recunoasca independenta Kosovo sub supraveghere internationala, chiar si fara girul Consiliului de Securitate al ONU, in care Rusia sustine Serbia in refuzul de a acorda mai mult de o autonomie considerabila provinciei Kosovo.

Dar alte tari precum Cipru, insula divizata din 1974, Grecia, Slovacia sau Romania, sunt foarte reticente in a se decide, de teama de a nu alimenta separatismele la ei. Cu toate acestea, doamna Kozakou-Marcoullis a subliniat faptul ca opozitia cipriota nu are nicio legatura cu problema turca.

"Asta nu are de-a face cu partea ocupata de Turcia, nu are nicio legatura cu faptul ca ne-ar fi teama ca Republica Turca din Cipru de Nord (RTCN) ar putea sa-si declare independenta, pentru ca au mai facut acest lucru in 1983 si Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a reactionat foarte ferm", a spus ea.

Cipru estimeaza ca problema are legaturi cu "respectul dreptului international" si se teme "de un precedent in relatiile internationale", in cazul unei declaratii unilaterale. Aceasta poate interveni in zilele urmatoare, dupa cel de-al doilea tur al prezindentialelor din Serbia, care are loc duminica. Kosovo, provincia sarba cu populatie majoritar albaneza, este administrata de ONU din 1999.