Renuntand pentru moment la abordarea problemelor economice, lideri din Afganistan, Pakistan si Irak au discutat joi, la Forumul Mondial de la Davos, despre stabilirea unor masuri de securitate in tarile lor, transmite CNN.

Presedintele pakistanez Pervez Musharraf a declarat ca saracia, mai ales atunci cand se combina cu analfabetismul, reprezinta teritoriul ideal de formare al atentatorilor sinucigasi. Liderul pakistanez a promis sa lupte impotriva "blestemului" radicalismului in regiunile ce marginesc Afganistanul.

Musharraf a afirmat ca terorismul trebuie sa trebuie sa fie eradicat ca parte a planului sau de stabilizare a tarii, dupa tensiunile care au urmat asasinarii, in luna decembrie, a fostului premier Benazir Bhutto. "Trebuie sa atacam Al-Qaida. Trebuie sa eliminam Al-Qaida. Trebuie sa ne luptam cu militantii talibani", a afirmat presedintele pakistanez.

Musharraf a afirmat, de asemenea, ca va face tot ce-i sta in putere pentru ca alegerile din Pakistan sa fie corecte si le-a cerut statelor occidentale "sa incerce sa inteleaga ceea ce guvernul sau a realizat prin prisma performantelor economice si a starii de bine a pakistanezilor".

"Va rog sa nu judecati tara mea prin prisma perceptiilor idealiste, poate nerealiste, ale Occidentului in ceea ce privesc democratia si drepturile omului", a afirmat Pervez Musharraf.

La randul sau, vicepremierul de la Bagdad, Barham Saleh, a afirmat ca terorismul in tara sa reprezinta "eforturile extremistilor de a-i jefui religia". Oficialul irakian a sugerat, de asemenea, ca trupele americane ar putea ramane in tara pe termen nelimitat ca o garantie a securitatii.

Presedintele afgan Hamid Karzai, a carui tara este martora, in ultima vreme, a unui val de atentate sinucigase, a afirmat ca practica "nu este de natura religioasa, este criminala".

Discutiile despre securitatea in Orientul Mijlociu si Asia au intervenit dupa ce, in cursul diminetii, fostul vicepresedinte american Al Gore si Bono, solistul trupei U2, au avertizat ca eforturile globale impotriva schimbarilor climatice si a saraciei nu avanseaza suficient de repede.

Gore a declarat chiar ca situatia climatica globala se inrautateste. "Putem vorbi continuu despre noile evidente stiintifice din ultimele luni saptamani si luni", a afirmat castigatorul Premiului Nobel pentru Pace, adaugand insa: "criza climatica este semnificativ mai rea si se desfasoara si mai rapid".

Bono a criticat faptul ca angajamentele G-8 de a oferi 50 de miliarde de dolari pentru combaterea saraciei in Africa nu au fost indeplinite.