Virgin Galactic a prezentat modelul final al navetei SpaceShipTwo(SS2) ce va efectua curse spatiale comerciale, transmite BBC.

Modelul are la baza conceptul navei SpaceShip One, care este ridicata in spatiu de un avion purtator, White Knight Two (WK2), inainte de a se desprinde si a zbura singura.

SS2 a fost conceputa sa transporte opt pasageri (doi piloti si sase turisti) intr-o calatorie sub-orbitala. Navetele vor decola de pe Spaceport America, situat in desertul din New Mexico. Calatoria va dura aproximativ doua ore si jumatate si va costa 200.000 de dolari pentru fiecare pasager.

Potrivit patronului companiei Virgin, Sir Richard Branson, turismul spatial are un potential urias, el comparandu-l cu aparitia telefoanelor mobile si a tehnologiilor IT. Branson a prognozat ca primele calatorii vor fi efectuate in 2010.

Richard Branson a anuntat, intr-o conferinta de presa la New York, ca 200 de persoane s-au inscris deja pentru calatorie, iar alti 85.000 de oameni si-au anuntat intentia de a participa la voiajele spatiale. Virgin Galactic a primit deja zeci de milioane de dolari in depozite pentru calatorii.

Virgin Galactic l-a angajat pentru crearea SS2 si WK2 pe designerul aerospatial Burt Rutan, care lucreaza in acest moment la asamblarea lor in California.

Potrivit informatiilor, White Knight Two este in faza finala a conceptiei si va incepe zborurile experimentale la sfarsitul acestui an. SpaceShipTwo (SS2) este finalizat in proportie de 60%.

In afara de Virgin Galactic, alte companii si-au anuntat intentia de a efectua zboruri spatiale comerciale. Patronul Amazon.com, Jeff Bezos, fondatorul Paypal, Elon Musk, sau grupul european EADS Astrium au anuntat ca lucreaza la proiecte similare.

In prezent, cei care doresc sa zboare in spatiu platesc 20 de milioane de dolari Agentiei Spatiale din Rusia pentru a ajunge pe Statia Spatiala Internationala.