Imparatul Akihito, aflat pe tron de aproape trei decenii, va fi inlocuit de fiul sau pe 30 aprilie 2019, prima abdicare a unui monarh japonez din ultimele doua secole, noteaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un consiliu imperial format din parlamentari, membri ai casei imperiale si judecatori ai curtii supreme, prezidat de premierul Shinzo Abe, a convenit vineri in privinta calendarului de abdicare.

Octogenarul Akihito va fi urmat la tron de mostenitorul sau, printul Narhito, in varsta de 57 de ani.

“Aceasta este prima abdicare a unui imparat in ultimii 200 de ani si prima conform constitutiei (postbelice)”, a declarat Shinzo Abe.

Considerat in trecut drept de origine divina, imparatul Japoniei este definit in actuala constitutie nipona drept “un simbol al statului si al unitatii poporului”, dar nu are putere politica.

Guvernul japonez a aprobat in mai proiectul de lege care va permite imparatului Akihito sa-i cedeze functia fiului sau, Naruhito. Retragerea lui Akihito va fi prima din Japonia de la cea a imparatului Kokaku in 1817.

Noua legislatie a fost elaborata special pentru Akihito, pentru a preveni viitoare abdicari, date fiind problemele cu care se confrunta familia imperiala in plan succesoral. Aceste probleme s-au vazut scoase in evidenta in primavara, atunci cand printesa Mako, in varsta de 25 de ani si nepoata a lui Akihito, a anuntat ca se va casatori cu un coleg de universitate, ceea ce o va face sa-si piarda statutul sau regal.

Pe langa faptul ca nu permite abdicarea, legea din 1947 care reglementeaza casa imperiala a eliminat asa-numitele ramuri colaterale, astfel incat toate femeile care se nasc in cadrul casei isi pierd statutul regal prin casatoria cu un om de rand, ceea ce de atunci a redus substantial numarul membrilor sai.