Acordul de la Paris in lupta impotriva incalzirii globale este doar inceputul, iar alte masuri este necesar sa fie adoptate in combaterea modificarilor climatice, a declarat miercuri Angela Merkel, relateaza Reuters.

"Noi stim ca Acordul de la Paris este un inceput", a declarat cancelarul german in exercitiu la Bonn, unde se desfatoara COP23 pana vineri, potrivit News.ro.

"Noi stim totodata ca potrivit angajamentelor actuale, nu vom atinge obiectivul de doua grade (Celsius) sau 1,5 grade" Celsius, a subliniat ea.

Acordul de la Paris, negociat in cursul COP21, in decembrie 2015, a stabilit ca obiectiv o limitare a cresterii nivelului mediu al temperaturii in lume "sub" un nivel de doua grade Celsius, raportat la niveluripreindustriale.

Cand si cum va elimina in mod treptat Germania carbunele sunt probleme-cheie in negocierile in vederea formarii unui nou Guvern, a declarat ea, fara sa precizeze daca sustine un termen ferm, relateaza The Associated Press.

Activisti de mediu au indemnat-o pe Merkel sa anunte ca tara renunta la carbune in cadrul negocierilor de la Bonn.

Germania produce in prezent aproximativ 40% din electricitate arzand carbune, iar cancelarul in exercitiu a recunoscut miercuri ca utilizarea acestui combustibil fosil foarte poluant este unul dintre motivele din cauza caruia tara nu-si va atinge obictivele cu privire la emisii pana in 2020.

Merkel a recunoscut de asemenea in fata reprezentantilor la COP23 din intreaga lume ca negocierile cu Verzii si liberalii (FDP) in vederea formarii unei coalitii de guvernare pe tema renuntarii la carbune vor fi "dure".

Presedintele german Frank-Walter Steinmeier a sugerat, anterior, ca Statele Unite ar putea sa revina in anii urmatori asupra deciziei de a se retrage din Acordul de la Paris.

In pofida faptului ca lumea s-a confruntat cu unele "esecuri" in lupta impotriva incalzirii globale, acest impuls este dificil de oprit, a apreciat seful statului german.

Fara sa numeasca Statele Unite, Steinmeier le-a spus negociatorilor prezenti la Bonn ca "unii care au schimbat astazi puntea vaporului cu barca se pot intoarce pe marele nostru vapor in cativa ani".