Cetatenii Cataloniei nu pot accepta masurile "ilegale" luate de guvernul spaniol pentru a conduce regiunea direct de la Madrid, a declarat sambata seara liderul catalan Carles Puigdemont, facand apel la Parlamentul regional sa actioneze impotriva acestor masuri, transmite Reuters.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

Puigdemont a afirmat ca decizia prim-ministrului spaniol Mariano Rajoy de a destitui guvernul regional si de a forta organizarea de noi alegeri, este "cel mai grav atac impotriva institutiilor si a cetatenilor din Catalonia de dupa dictatura militara a lui Francisco Franco".

"Cer Parlamentului sa convoace o sesiune plenara in cursul careia noi, reprezentantii suveranitatii cetatenilor, vom putea decide cu privire la aceasta incercare de a lichida guvernul nostru si democratia noastra si sa actionam in consecinta", a spus Puigdemont intr-un discurs televizat.

Guvernul de la Madrid a decis sambata, intr-o sedinta extraordinara, activarea articolului 155 din Constitutia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat la finalul sedintei executivului ca atributiile administratiei catalane vor fi transferate guvernului de la Madrid. Parlamentul catalan ar urma sa fie dizolvat, iar in urmatoarele 6 luni ar urma sa fie organizate alegeri regionale in Catalonia, a declarat Rajoy.