Guvernul de la Madrid a decis, sambata, intr-o sedinta extraordinara, activarea articolului 155 din Constitutia Spaniei, care permite suspendarea autonomiei Cataloniei. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat, la finalul sedintei extraordinare a executivului, ca atributiile administratiei catalane vor fi transferate guvernului de la Madrid. Parlamentul catalan ar urma sa fie dizolvat, iar in urmatoarele 6 luni ar urma sa fie organizate alegeri regionale in Catalonia, a declarat Rajoy, citat de Reuters.

Mariano RajoyFoto: Agerpres/AP

Premierul spaniol Mariano Rajoy si membrii guvernului sau au decis sambata sa activeze articolului 155 din Constitutia Spaniei, care permite guvernului central sa suspende autonomia unei regiuni in cazul in care aceasta nu isi indeplineste obligatiile fata de stat. Pentru activarea articolului 155 este necesara aprobarea Senatului.

Spania a avertizat ca va declansa sambata procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constitutiei, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei, dupa ce liderul catalan Carles Puigdemont a amenintat ca parlamentul regional ar putea sa voteze o declaratie oficiala de independenta, in cazul in care Madridul nu accepta sa poarte negocieri pe aceasta tema.