Angela Merkel a inceput miercuri negocieri, intr-o incercare de a forma al patrulea Guvern german, o sarcina care se anunta deosebit de dificila, in pofida faptului ca tabara sa conservatoare s-a declarat increzatoare dupa primele contacte, relateaza AFP.

Slabita de alegerile dezamagitoare de la 24 septembrie, Merkel nu are alta optiune decat sa incerce sa se inteleaga cu liberalii din cadrul FDP si Verzii, pentru ca sa formeze o coalitie guvernamentala fara precedent.

Partidul ei, Uniunea Crestin Democrata (CDU), si formatiune ei sora bavareza, Uniunea Social Democrata (CSU), si-au inceput miercuri negocierile mai intai cu FDP si apoi, separat, cu ecologistii. Vineri ei se vor intalni la aceeasi masa.

Catalogand "primele discutii foarte constructive" cu formatiunea liberala, in cursul carora au "vorbit despre teme importante", secretarul general al CDU Peter Tauber a dat asigurari ca are o "impresie buna".

Aliatul sau bavarez, care mizeaza pe un viraj la dreapta, s-a aratat si mai entuziasmat, apreciind ca "un mare pas" ar putea sa fie facut pana la sfarsitul saptamanii, potrivit secretarului general al CSU Andreas Scheuer.

El a recunoscut insa ca negocierile cu Verzii - situati ideologic la antipozi - vor fi "o bucata mai mare si mai dificila".

FDP, care a intrat la discutii cu multe cereri, a amintit cat de "contra naturii" va fi eventuala alianta. "Este ca in cercetare: nu stii ce cauti, dar nu stii de descoperi", a preconizat secretara generala a FDP Nicola Beer.