Fostul presedinte al Georgiei, Mihail Saakashvili, nu va fi arestat pentru trecerea ilegala a frontierei ucrainene, duminica trecuta, a declarat sambata procurorul general al Ucrainei, Iuri Lutsenko, citat de agentia EFE, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ca procuror general afirm ca Saakashvili nu va fi arestat pentru acest incident. Cu atat mai putin poate fi deportat din aceasta tara, atata timp cat are un permis de sedere valabil", a declarat Lutsenko.

Fost presedinte al Georgiei din 2008 pana in 2013 si guvernator al provinciei ucrainene Odesa din mai 2015 pana in noiembrie 2016, Saakashvili este in prezent apatrid. Tara sa de origine i-a retras prima cetatenia, iar in iulie anul acesta Ucraina a luat o masura similara, in urma acuzatiilor sale la adresa presedintelui ucrainean Petro Poroshenko, despre care a spus ca isi jefuieste poporul.

Pe 10 septembrie, Saakashvili a reusit sa intre in Ucraina ca pieton, dupa ce autoritatile de la Kiev i-au interzis accesul din Polonia cu autobuzul si cu trenul. Sustinatorii sai au fortat un cordon de militari si l-au tras pe teritoriul ucrainean. Ulterior, fostul sef de stat s-a cazat la un hotel din Lvov, unde i s-a comunicat ca a fost pus oficial sub acuzare pentru trecerea ilegala a frontierei. In Georgia, impotriva sa sunt in curs proceduri judiciare in patru dosare de coruptie, iar autoritatile de la Tbilisi doresc sa il aduca in fata instantei.