Miscarea islamista palestiniana Hamas a anuntat duminica faptul ca si-a dizolvat administratia in Gaza si ca este de acord sa se organizeze alegeri generale in vederea incheierii vechiului conflict cu miscarea Fatah a presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, relateaza News.ro citand Reuters.

Mahmoud AbbasFoto: Agerpres

Ultimele alegeri legislative palestiniene au avut loc in 2008, cand Hamasul a obtinut o victorie surprinzatoare, urmata de ruptura. Hamas si Fatah au purtat un scurt razboi in Fasia Gaza, in 2007, iar de atunci miscarea islamista guverneaza aceasta enclava situata in zona de coasta.

Multiple incercari de reconciliere intre cele doua miscari, in vederea formarii unui guvern de unitate in Fasia Gaza au avut loc incepand din 2011, insa fara vreun rezultat. Hamasul si Fatah au convenit in 2014 sa formeze un Guvern de reconciliere, insa miscarea islamista se afla in continuare la putere in Gaza.

Hamasul a anuntat duminica, intr-un comunicat, ca si-a dizolvat Guvernul din umbra de la Gaza, ca va permite Guvernului de reconciliere sa opereze in Fasia Gaza si ca este de acord sa se organizeze alegeri si sa intre in negocieri cu Fatah.

Mahmoud Aloul, un oficial de rang inalt in cadrul Fatah, a primit cu precautie pozitia Hamasului.

"Daca aceasta este declaratia Hamasului, atunci acesta este un semn pozitiv", a declarat el pentru Reuters. "Noi, cei din mitscarea Fatah, suntem pregatiti sa trecem la implementarea reconcilierii".

Cu scopul de a spori presiunile asupra Hamasului, Abbas a redus platile catre Israel in contul electricitatii pe care acesta o asigura Fasiei Gaza. Astfel s-a furnizat electricitate timp de mai putin de patru ore pe zi si nu mai mult de sase ore.

Reprezentanti ai lui Abbas care se afla la New York in vederea Adunarii Generale a ONU de saptamana viitoare nu au putut sa fie contactati sa comenteze si nici reprezentanti Fatah in Egipt, care a gazduit negocieri intre cele doua miscari palestiniene, precizeaza agentia.

Potrivit unor sondaje, in cazul in care ar avea loc alegeri acum, Hamasul ar obtine o victorie atat in Fasia Gaza, cat si in Cisiordania, unde se afla la putere Autoritatea Palestiniana (AP) a lui Abbas.

Mahmoud Abbas, in varsta de 82 de ani, sustinut de Occident, se afla de 12 ani la putere, dupa ce a obtinut un mandat de patru ani. El este un lider nepopular, potrivit sondajelor de opinie, nu are un succesor clar si nu intentioneaza sa organizeze alegeri prezidentiale curand.