Presedintele filipinez Rodrigo Duterte l-a atacat pe seful Comisiei pentru Drepturile Omului (CHR) din tara, intrebandu-l daca este pedofil din cauza preocuparii pentru adolescentii ucisi in cadrul sangerosului razboi guvernamental impotriva drogurilor, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, Duterte a sugerat parlamentarilor ca bugetul de 13,2 mil. dolari al CHR ar putea fi folosit pentru dotarea politistilor cu camere video daca nu vor sa refaca bugetul Comisiei. CHR a cerut un buget de circa 30 mil. dolari, guvernul a propus 13,2 mil. dolari iar camera inferioara a parlamentului a votat un buget de doar 1.000 de pesos, adica 20 de dolari.

Decizia a fost considerata o razbunare pentru eforturile CHR de a investiga uciderea a mii de persoane in ultimele 15 luni, inclusiv a doi adolescenti in august anul acesta.

“De ce este tipul asta … sufocat de problema tinerilor, in special a baieteilor? Esti pedofil?”, a spus Duterte facand referire la seful Comisiei pentru Drepturile Omului, Chito Gascon.

“De ce esti topit dupa adolescenti? Esti? Am dubii. Esti gay sau pedofil?”, a continuat controversatul presedinte filipinez.

Din iulie 2016 - cand Duterte a ajuns presedinte - si pana acum, statisticile guvernamentale arata ca politia a ucis 3.500 de "personalitati ale traficului cu droguri", insa activistii pentru drepturile omului spun ca este vorba de presupusi consumatori sau mici traficanti.

Duterte a castigat usor alegerile prezidentiale de anul trecut dupa ce a promis o razboi fara precedent impotriva traficului de droguri, in care vor fi ucise zeci de mii de persoane.