Parchetul general din Spania a ordonat miercuri procurorilor din Catalonia sa-i convoace la audieri pe primarii localitatilor care doresc sa organizeze referendumul de autodeterminare din 1 octombrie si sa-i aresteze daca nu se prezinta, scrie AFP.

Parchetul a ordonat procurorilor sa-i "citeze ca inculpati" pe sutele de primari care au declarat ca vor organiza referendumul. In cazul in care un primar nu raspunde convocarii, parchetul cere "ordonarea arestarii sale".

Asociatia primarilor independenti, din care fac parte circa 750 dintre cei 948 de primari catalani, nu a dorit sa faca niciun comentariu, pentru moment.

Potrivit unei liste difuzate de aceasta asociatie pe site-ul sau, 712 primari sunt dispusi sa puna la dispozitia guvernului catalan sediile lor pentru a organiza in 1 octombrie un referendum de autodeterminare interzis de Curtea Constitutionala.

Vineri, curtea a ordonat ca primarii sa fie avertizati in scris asupra riscurilor pe care si le asuma daca participa la organizarea referendumului.

Parchetul a facut deci un pas inainte ordonand o ancheta asupra fiecarui edil, pentru a stabili daca isi confirma participarea si, in acest caz, sa fie convocat in calitate de inculpati, asistati de un avocat.

Daca nu fac acest lucru voluntar, acestia vor trebui arestati si adusi de politia catalana la parchet "in cel mai scurt timp posibil".

Parchetul recomanda, avand in vedere numarul mare de primarii vizate, ca aceste ordine sa fie puse in practica incepand cu orasele cele mai populate.

Catalonia, de marimea Belgiei si cu 7,5 milioane de locuitori, se confrunta din anii 2010 cu o miscare de independenta, legata in special de anularea partiala a unui statut care i-ar oferi titlul de "natiune" si competente extinse.

Nationalistii si separatistii catalani, majoritari in parlamentul acestei regiuni de nord-est din septembrie 2015, cer din 2012 un referendum de autodeterminare, pe care Madridul il refuza, bazandu-se pe Curtea Constitutionala, care a decis ca acest de consultare populara este contrar legii fundamentale.

Dar partizanii independentei considera decizii Curtii Constitutionale nelegitima si politizata, argumentand ca dintre cei 12 magistrati, 10 au fost numiti de majoritatea parlamentara conservatoare si de guvernul Mariano Rajoy.

Ei au decis decis sa ignore deciziile si sa organizeze acest referendum la capatul caruia vor sa declare independenta, daca va castiga "DA-ul".