Relatia dintre Poloniei si Comisia Europeana, care este una deja tensionata, a fost inrautatita luni, dupa ce Bruxelles a solicitat Curtii Europene de Justitie sa impuna Varsoviei sanctiuni financiare pentru taierea necorespunzatoare a copacilor din padurea protejata Bialowieza, relateazaPolitico.eu.

Ministrul polonez al mediului, Jan Szyszko, a aparat pozitia guvernului.

"Comisia ne spune ca acesta este una dintre cele mai bine cpnservate padurile din lume. Acest lucru se datoreaza faptului ca poporul polonez stie sa faca acest lucru", a declarat Szyszko in fata instantei. "Vad oameni din Comisie care doresc sa ne dea lectii".

Pentru ambele parti, batalia pare sa fie mai mult decat taierea unor copaci. Pentru Comisie, Bialowieza este parte dintr-o problema multmai profunda, respectiv o tara UE care refuza sa respecte regulile. Polonia este in conflict cu UE pe tot ce inseamna politica privind la statul de drept si migratie, iar acum Comisia incearca sa trimita un mesaj.

Biaᅤowieza contine unul dintre putinele ramasite ale padurii primitive, care odinioara se intindea pe intregul continent. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO si este, de asemenea, protejat in cadrul programului Natura 2000 al UE. Partea poloneza a padurii (o alta sectiune care se afla peste granita in Belarus) este impartita in parti strict protejate si alte zone in care autoritatile poloneze permit o exploatare forestiera.

Problema a inceput anul trecut, cand Szyszko a acordat serviciului de stat pentru paduri permisiunea de a tripla cantitatea de cherestea care ar putea fi scoasa din padure - o parte din, ceea ce a spus el, a fost o campanie pentru a face fata unei infestari a gandacilor de scoarta care ataca molidul.

"Polonia este acuzata de exploatare forestiera. Nimic nu poate fi mai gresit", a spus ministrul polonez al Mediului.

Ministrul polonez al mediului a spus in iulie ca va continua taierile de arbori, pe care le considera legale, din padurea virgina Bialowieza, in ciuda deciziei Curtii de Justitie a UE de a le suspenda.