Polonia va continua taierile de arbori, pe care le considera legale, din padurea virgina Bialowieza, in ciuda deciziei Curtii de Justitie a UE de a le suspenda, a anuntat luni ministrul Mediului, citat de AFP.

Curtea a dispus saptamana trecuta "oprirea imediata a exploatarii forestiere" din aceasta rezervatie naturala, o masura provizorie in asteptarea unei decizii finale asupra cererii depuse in 13 iulie de executivul european.

Polonia va continua "actiune de protectie, concordante si cu dorinta de a asigura securitatea" publica, a spus ministrul Jan Szyszko. El a precizat va ca trimite un raspuns curtii pana in 4 august.

Televiziunea TVN24 a prezentat luni imagini cu dispozitive industriale care doborau un copac in aceasta padure situata de-a lungul granitei intre Polonia si Belarus, una dintre ramasitele marilor paduri primare din Europa si care adaposteste o fauna unica. Aceasta padure este inscrisa in lista patrimoniului mondial al UNESCO si protejata in cadrul retelei europene Natura 2000.

Sambata, un cameraman care incerca sa afle daca se continua taierile a fost agresat la Bialowieza de angajatii unei societati comerciale.

Comisia Europeana a depus in 13 iulie un recurs impotriva Poloniei, care s-ar putea concretiza in sanctiuni financiare. Executivul european acuza Varsovia ca a demarat o exploatare forestiera de amploare in aceasta padure, care ameninta integritatea sitului, in special prin taierea de copaci seculari.

Polonia sustine ca efectueaza aceste taieri pentru a stopa atacul insectelor xilofage, pentru a securiza circulatia rutiera si pentru a lupta impotriva riscurilor de incendii.