Francezii si olandezii din insula Sfantul Martin, teritoriu impartit intre Franta si Regatul Tarilor de Jos, dar si locuitorii insulei Sfantul Bartolomeu refuza sa se puna la adapost in fata uraganului Irma care se apropie de ostrov cu o putere de categoria 5, relateaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Guvernul francez si-a exprimat, miercuri, "cea mai mare neliniste" pentru cetatenii franco-olandezi de pe insula Saint-Martin si francezii din Saint-Barthelemy, unde locuitorii au refuzat sa "adaposteasca" inaintea sosirii " uraganul Irma.

"Cea mai mare neliniste pe care o avem este (...) ca va atinge spatii cu o populatie foarte densa, spatii unde locuitorii din pacate refuza deocamdata sa mearga sa se adaposteasca", a declarat ministrul francez pentru teritoriile de peste mari, Annick Girardin.

Aproximativ 7.000 de persoane au refuzat sa se adaposteasca, in timp ce uraganul Irma de categoria 5, se apropie de insule.

Potrivit Reuters, Irma se afla la 235 de kilometri de Saint Croix, iar viteza vantului este de 295 de kilometri pe ora, potrivit Centrului national pentru uragane din Statele Unite, care se indreapta ca Sfantul martin, dupa ce marti spre miercuri acesta a lovit insula Barbuda.

Potrivit Centrului National pentru uragane din SUA, Irma este cel mai puternic uragan inregistrat vreodata in Oceanul Atlantic, relateazaThe Guardian, din afara Marii Caraibelor si a Golfului Mexic.

Serviciile de meteorologie prezic ca uraganul Irma ar putea lovi la sfarsitul saptamanii sudul Floridei.