Autoritatile germane au inceput sambata evacuarea a peste 80.000 de persoane din doua orase germane, printre care se numara si aproximativ 60.000 de oameni din capitala financiara Frankfurt pe Main, inainte de lansarea unei operatiuni pentru dezamorsarea unor bombe neexplodate din al Doilea Razboi Mondial, relateaza agentia DPA, citata de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, evacuarea celor 60.000 de persoane din cartierul Westend din Frankfurt pe Main reprezinta cea mai mare operatiune intreprinsa de autoritatile germane dupa al Doilea Razboi Mondial.

Duminica, o bomba de 1,8 tone incarcata cu 1.300 de kilograme de explozibili va fi dezamorsata de genisti in Westend. Aceasta bomba a ramas neexplodata timp de peste sapte decenii, dupa ce a fost lansata de pilotii RAF din Marea Britanie.

Pacientii din doua spitale, precum si batranii din zece azile au fost mutati, potrivit pompierilor si politistilor din Frankfurt.

Un numar de 20 de nou-nascuti au fost mutati de la inceputul evacuarii, iar alti 100 de pacienti adulti au plecat spre alte clinici din capitala financiara a Germaniei.

Intre timp, genistii fac ultimele pregatiri pentru dezamorsarea unei bombe neexplodate din localitatea Koblenz, situata pe Rin la aproximativ 80 de kilometri de metropola Frankfurt pe Main.

Aceasta bomba cantareste jumatate de tona si a fost descoperita la inceputul saptamanii, in timpul construirii unei gradinite in Koblenz.

"Totul se desfasoara conform planurilor", a declarat purtatorul de cuvant al pompierilor, Manfred Morschhaeuser.

Aproximativ 21.000 de persoane pe o raza de un kilometru au trebuit sa-si paraseasca locuintele, iar autoritatile au evacuat chiar si un penitenciar si un spital din Koblenz.

Expertii estimeaza ca pana la jumatate de milion de obuze lansate de fortele Aliate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au ramas neexplodate din cauza unor probleme tehnice pe intregul teritoriu al Germaniei.