Comisia Europeana a avertizat miercuri ca este "pregatita sa declanseze imediat procedura articolului 7" impotriva Poloniei, care poate ajunge pana la suspendarea drepturilor de vot in UE, in cazul revocarii judecatorilor de la Curtea Suprema din Varsovia, scrie AFP.

Frans TimmermansFoto: Comisia Europeana

"Comisia cere autoritatilor poloneze sa nu ia nicio masura pentru revocarea sau pensionarea fortata a judecatorilor Curtii Supreme", a declarat vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans. "Daca o astfel de masura este adoptata, Comisia este pregatita sa declanseze imediat procedura articolului 7", a adaugat Timmermans.

Executivul european a anuntat de asemenea ca va declansa o procedura de infringement - o masura mai obisnuita, care poate duce la sanctiuni financiare - impotriva Varsoviei, imediat dupa publicarea oficiala a legii privind organizarea jurisdictiilor de drept comun.

Acesta este una dintre reformele justitiei fata de care presedintele polonez Andrzej Duda nu a utilizat dreptul de veto, spre deosebire de alte doua proiecte de legi.

Potrivit Bruxellesului, aceasta reforma a tribunalelor de drept comun contine masuri discriminatorii, cu varste diferite de pensionare pentru femei si barbati. Comisia acuza de asemenea o masura care permite ministrului Justitiei dreptul de a prelungi mandatul judecatorilor care ajung la varsta de pensionare.