Presedintele ucrainean Petro Poroshenko si omologul sau georgian Ghiorghi Margvelashvili au anuntat marti ca vor lucra colabora pentru a se alatura NATO si Uniunii Europene, in fata unei Rusii care este considerata drept o amenintare, scrie AFP.

Petro PoroshenkoFoto: Captura YouTube

"Am cazut de acord sa cerem impreuna si de maniera mai activa ca Georgia si Ucraina sa fie integrate in spatiul european si euro-atlantic", a declarat Margvelashvili, intr-o conferinta comuna de presa, la Tbilisi.

"Independenta si democratia (celor doua foste republici sovietice) se confrunta cu exact aceleasi amenintari", a subliniat Poroshenko, intr-o aluzie clara la Rusia, adaugand ca Kievul si Tbilisi isi vor "coordona masurile" in vederea eventualei aderari la NATO si UE.

Ucraina acuza Rusia, care a anexat in 2014 peninsula Crimeea, ca sustine financiar si militar rebelii pro-rusi din estul tarii. Conflictul armat dintre rebeli si fortele ucrainene s-a soldat cu peste 10.000 de morti si a condus la crearea a doua "republici" separatiste in estul tarii.

Georgia a avut un scurt razboi cu Rusia in august 2008, incheiat cu proclamarea independentei a doua regiuni separatiste sustinute de Moscova, Osetia de Sud si Abhazia.

Ucraina si Georgia au facut o prioritate din aderarea la NATO si UE, cu riscul de a provoca furia Rusiei, care acuza extinderea Aliantei catre granitele sale.