Un avion de patrulare maritima american a fost interceptat miercuri in mod "neprofesionist si lipsit de siguranta" de doua avioane de lupta chineze deasupra Marii Chinei de Sud, a informat Pentagonul vineri, scrie AFP.

Incidentul este al doilea raportat in doua saptamani in aceasta zona disputata unde nave si avioane militare americane si chineze se intersecteaza si se supravegheaza frecvent.

Avionul de patrulare american interceptat, de tip P-3 Orion, si-a putut continua misiunea fara probleme dupa incident, a precizat Pentagonul, potrivit Agerpres.

Beijingul revendica o mare parte din Marea Chinei de Sud, unde anumite tari vecine au, de asemenea, revendicari.

China s-a angajat in operatiuni de constructie a unor insulite artificiale si a unor potentiale baze militare pe recife minuscule.

Statele Unite isi pastreaza neutralitatea pe fondul acestei probleme, dar doresc ca disputele legate de suveranitate sa fie rezolvate prin negocieri, si nu prin politica faptului implinit.

Joi, SUA au trimis o nava a marinei americane, Dewey, in apropiere de reciful Mischief, transformat de China in insula artificiala, provocand furia Beijingului care a afirmat ca apele sale teritoriale au fost incalcate.

A fost pentru prima data cand administratia Trump a efectuat o astfel de operatiune destinata sa demonstreze 'libertatea de navigatie' in aceste ape contestate.

Aceste incidente au avut loc inainte de Shangri-La, reuniunea anuala a ministrilor apararii din zona Asia-Pacific unde chestiunea Marii Chinei de Sud ocupa constant un loc de frunte pe agendele demnitarilor.