Copiii lui Vladimir Putin, noul chip al opozitiei din Rusia, sau de ce Kremlinul ar trebui sa se teama de o noua generatie de protestatari (presa internationala)
"Nu le-am spus parintilor pentru ca mi-era teama sa nu ma certe. Le-am zis doar ca ma duc sa ma plimb", a povestit ea, a doua zi dupa protest.
Navalnii sustine ca in intreaga Rusie au protestat 150.000 de oameni, dintre care 30.000 doar in Moscova, in timp ce autoritatile vorbesc de 8.000 de protestatari in capitala.
Daria Moroz nu este un caz izolat. Dupa manifestatiile anticoruptie de o amploare rara care au avut loc duminica in Rusia, toti analistii indica faptul ca, in istoria recenta a tarii, niciodata nu au fost implicati atat de multi liceeni si studenti.
Acelasi fenomen este notat de Bloomberg, care titreaza: "De ce Putin ar trebui sa se teama de o noua generatie de protestatari".
"Au fost multi tineri arestati, de 17 sau 18 ani", explica, pentru AFP, Oleg Ieliseiev, un avocat care a reusit sa elibereze trei adolescenti fara ca nicio acuzatie impotriva lor sa nu fie formulata. "Este pentru prima oara in Rusia. Menifestatiile intineresc", arata el.
Organizatia OVD-Info, specializata in supravegherea manifestatiilor, constata acelasi lucru in privinta tinerilor nascuti in momentul in care Vladimir Putin ajungea la putere, in 2000. "Nu avem statistici exacte dar exista intr-adevar muti tineri si studenti", spune un reprezentant al asociatiei, care prefera sa isi pastreze anonimatul.
"In fiecare circa de politie erau cel putin doi sau trei adolescenti. Nu s-a mai intamplat pana acum", adauga el.
Generatia tweet
Cu limbajul sau direct, cu stapanirea retelelor sociale si talentul de a trimite tweet-uri chiar si din tribunal, Alexei Navalnii nu seamana cu niciun alt politician rus. O abordare in care se poate regasi aceasta generatie, care nu urmareste televiziunile de stat si nu a cunoscut tulburarile sociale din anii 1990, caracterizate de haos economic si politic, dupa care a urmat "stabilitatea" erei Putin.
Judecat luni pentru organizarea acestor proteste, Navalnii a multumit in timpul procesului studentilor si liceenilor care au raspuns la apelul sau. "Sunt cu adevarat fericit pentru nasterea in aceasta tara a unei generatii care vrea sa fie cetatean, careia nu ii e frica", a declarat el.
Kremlinul l-a acuzat pe Alexei Navalnii ca a "inselat constient copiii" incurajandu-i sa participe la un protest neautorizat. Fara dovezi, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat organizatori ca au "promis recompense financiare" minorilor daca participa si daca sunt arestati.
O inregistrare video, postata duminica pe YouTube de un site nationalist, arata un tanar barbat in ceea ce pare a fi o duba a politiei si care sustine ca Navalnii ar fi promis ca va primi, din partea Curtii Europene pentru Drepturile Omului, 10.000 euro despagubire in cazul in care este arestat.
"Foarte multi tineri"
Daria Moroz rade insa de aceasta poveste. Tanara s-a decis sa iasa in strada dupa publicarea ultimei inregistrari video a lui Alexei Navalnii, care denunta modul in care s-ar fi imbogati premierul Dmitri Medvedev si care a strans 13 milioane de vizualizari.
Ea se declara socata de lipsa reactiei autoritatilor. "Singurul lucru care s-a intamplat e ca Medvedev l-a blocat pe Navalnii pe Instagram. Mi s-a facut greata", povesteste ea.
Plecata la protest cu un prieten de 19 ani, Daria povesteste ca a fost scoasa din multime de fortele de ordine in piata Puskin.
Politia "a luat oameni la intamplare, oameni care nu aveau nicio pancarta si care nu faceau nimic", spune si Vlad Korotselev, prietenul Dariei.
Potrivit acesteia, "multi oameni erau foarte, foarte tineri si nu au mai fost niciodata in aceasta situatie, nu stiau ce sa faca si au intrat in panica".
Roman Singarkin era unul dintre ei. Acest adolescent s-a urcat pe un stalp de politie pentru a incerca sa scape de politie. Acesta a povestit, pentru site-ul rusesc The Village, ca a fost "tratat foarte dur", un politist lovindu-l in stomac.
Parintii sai au mers sa-l caute la un comisariat dupa ce politia a intocmit un raport in care scrie ca tanarul a scandat slogane si nu s-a supus politiei, ceea ce el neaga.
"Nu imi pare rau ca am mers la acest protest, imi pare doar rau ca le-am facut probleme parintilor mei", adauga el.

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
- "..ar fi promis ca va primi, din partea Curtii Europene pentru Drepturile Omului, 10.000 euro despagubire in cazul in care este arestat"
Suna cunoscut? Soros, 100 de lei de adult, 50 de lei de copil și 30 de lei de caine.
Gulen e de vina. Oh, stai ala e sperietoarea pentru Turcia. In Rusia nu au gasit sperietoare inca?
Așa ați afla foarte repede că Alioșa Navalnîi nu este susținut de marea majoritate a rușilor, indiferent cât de mult v-ați dori acest lucru.
Și, legat de persecutarea protestatarilor care denunță corupția, e potrivit un citat din Game of Thrones:
"When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar; you're only telling the world that you fear what he might say." - Tyrion Lannister
Astept cu nerabdare ziua cand Putin va lua elicopterul de pe acoperisul Kremlinului si se va indrepta spre o destinatie necunoscuta, de preferinta Sankt Targovistesburg.
Hai ca se poate, popor rus!
Hai Liberare!
Ma voi invoi de la serviciu si o saptamana o voi tine numai intr-o petrecere: cantec, joc si voie buna, sau sapte revelioane-ntr-unul singur.
Cum ati vrea sa fie altfel in Rusia? 150 mii de protestatari. Si? O tara controlata de noua mafie instituita de Putin, spalata pe creier de maestrii propagandei (ca rusii asta sunt, sa fie clar). O tara care n-a cunoscut democratia autentica (sau macar simulacrul de la noi) niciodata. O tara in care, primii 10 ani de dupa 89 au adus nenorociri economice, oligarhi, etc. Si in care acum oamenii, care oricum nu stiu altceva, adora un nou tatuc, care are grija de ei si care reda tarii lor prestigiul pierdut si ii face mandri sa se simta rusi, in timp ce mafia patronata de el ii face la buzunare. Cum sa fim atat de naivi si sa speram ca acesti tineri ar putea schimba ceva? Se vor resemna sau vor pleca din tara.
De votat se voteaza in tarile democratice; in Rusia se va vota dupa ce Putin isi va incheia "mandatul" in fata plutonului de executie.
Krakadil Krakadilov la 26 martie, 12:23 a spus:
Dimakrațâia rusaskă ari multi sâcreti... Dar trii sunt înșușirili ei celi mai importanti: 1. Knutul. Bici împletit din șuvițâ di cheli cu plumb la capiti. Îț bagă dimarațâia prin cheli, ciava di spăriet... 2. Naganul, Rivorver cu șăsâ focuri, tăt cu plumbu lucreazî, da-ț bagâ dimacrațâia direct în cutiuța cranioasâ. Dacâ îi nivoi, sâ treși la pragul următor, AKM 47. 3. Poloniul. Foarti bun di șai pântru dizâdenți. Di aia Rusia o invadat di fo trii ori Polonia, pântru poloniu.
În rest, rușii îs mulțumiț cu puțân - hrișcâ, votkâ și TV cu Putin cum mângâie tigru, cum călărești la bustu gol, șâ, dacâ sâ poati, șâ cum o călărești pi tinerica șeea cari o fost gimnastâ șâ amu fași sărituri în bârna lui Putin....