Partidul de centru-dreapta GERB a obtinut 32,58% dintre voturi dupa numararea a 90% dintre buletine, urmat de partidul socialist BSP (26,8%) si alianta nationalista Patriotii Uniti (9,2%), informeaza Reuters. Doua alte partide sunt pe cale sa intre viitorul parlament: partidul etnicilor turci MRF (8,9% dintre voturi) si partidul populist Will (4,1%).

Boiko BorisovFoto: Agerpres/Xinhua

"Votul oamenilor ne obliga sa formam Guvernul", a declarat liderul GERB, Boiko Borisov, care are varianta unui Guvern de coalitie.

Alegerile parlamentare anticipate au fost organizate la patru luni de la demisia lui Boiko Borisov din functia de premier.

Boiko Borisov (57 de ani) si-a asigurat o sustinere puternica inaintea alegerilor de astazi atat in tara, cat si la nivel european, combinand o retorica populista cu o obedienta stricta fata de Bruxelles. Aceasta retorica l-a ajutat sa castige aproape toate alegerile dupa ce a pus, in urma cu 11 ani, bazele formatiunii de centru-dreapta GERB.

Insa, marele esec al sau ramane infrangerea usturatoare pe care a suferit-o in alegerile prezidentiale Tetka Tatceva.

Borisov a transformat de unul singur GERB in cel mai puternic partid politic de dupa caderea regimului comunist din Bulgaria.

El a reusit sa conduca un guvern minoritar in perioada 2009-2013, fiind obligat sa demisioneze in urma protestelor violente care au cuprins tara in urma cu patru ani. Atunci, zeci de mii de persoane au participat la proteste maraton in marile orase ale tarii, fiind nemultumiti de saracia generalizata, coruptia puternica si cresterea facturilor pentru utilitati in Bulgaria.

Boiko Borisov a demisionat pentru a doua oara in noiembrie 2016, dupa victoria inregistrata in alegerile prezidentiale de socialistul Rumen Radev. Popularitatea lui Borisov a avut de suferit ca urmare a ritmului lent de introducere a unor reforme cruciale, menite sa reduca coruptia si saracia generalizata de la sudul Dunarii.

Alegerile legislative ar putea sa duca insa la un nou blocaj politic, in conditiile in care nicio formatiune nu a obtinut o majoritate clara, iar negocierile pentru formarea unei coalitii sunt un scenariu luat in considerare atat de socialisti, cat si de rivalii de la GERB.

Scutinul legislativ de duminica este al treilea organizat in ultimii patru ani in Bulgaria si atrage atentia asupra instabilitatii politice la sud de Dunare.

Alegerile anticipate au loc la patru luni de la demisia guvernului de centru-dreapta al premierului Boiko Borisov, care a decis sa se retraga de la putere dupa esecul inregistrat in alegerile prezidentiale de candidata GERB, Tetka Tatceva.

In ultimele luni, socialistii au incercat sa valorifice victoria lui Rumen Radev la prezidentiale, in speranta ca noul presedinte le va aduce voturi importante in alegerile legislative, dar sondajele dinaintea scrutinului legislativ au aratat un avans usor al GERB.

Scurta campanie electorala s-a concentrat pe probleme interne, precum amenintarea reprezentata de cresterea fluxului migratoriu si "catastrofa demografica", dar si pe viitorul Uniunii Europene.

Liderii principalelor formatiuni s-au implicat in dezbateri aprinse cu privire la influenta Rusiei si Turciei.

Campania electorala a fost dominata insa, in principal, de o retorica populista si radical nationalista, care a culminat cu blocajul temporar instituit de nationalistii bulgari la vama cu Turcia.

Sondajele au aratat inclusiv o crestere importanta pentru formatiunile populiste si nationaliste. Potrivit sondajelor, cel putin sase partide ar urma sa treaca pragul electoral, iar scena politica ar putea sa fie dominata de o noua coalitie fragila, care sa agraveze instabilitatea de la granita Europei.