Marea Britanie si-ar putea schimba modelul economic pentru a recastiga competitivitate, in cazul in care va iesi din Uniunea Europeana fara un acord care sa ii permita accesul la piata unica, a declarat ministrul britanic de Finante Phillip Hammond, intr-un interviu publicat duminica de Welt am Sonntag, informeaza Reuters.

Philip HammondFoto: Flickr US Gov

Intr-un avertisment voalat ca Marea Britanie ar putea folosi impozitul pe profit ca parghie in negocierile pentru Brexit, Hammond si-a exprimat speranta, in interviul acordat publicatiei germane, ca Marea Britanie va ramane o economie de stil european, cu sisteme fiscale si de reglementare corespunzatoare.

"Dar daca vom fi fortati sa fim diferiti, atunci vom deveni ceva diferit", a spus Hammond, intrebat direct despre planurile Londrei de a reduce impozitul pe profit.

"Daca nu vom avea acces la piata europeana, daca suntem exclusi din ea, daca Marea Britanie va iesi din UE fara un acord referitor la accesul pe piata, atunci am putea suporta daune economice, cel putin pe termen scurt", a afirmat minstrul.

"In acest caz, am putea fi fortati sa ne schimbam modelul economic si ne vom schimba modelul economic pentru a recastiga competitivitate", a declarat Hammond. "Ne vom schimba modelul economic, si de vom reveni, si vom fi competitivi".

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca UE trebuie sa ia in considerare limitarea accesului Marii Britanii la piata unica, daca Londra nu va accepta cele "patru libertati" ale UE, in negocierile pentru Brexit.

Piata unica europeana a fost infiintata in urma Tratatului de la Maastricht pntru integrare europeana din 1992. ele sunt: libera circulatie a bunurilor, a capitalului, a oamenilor si a serviciilor.

Premierul britanic Theresa May a afirmat in repetate randuri ca nu isi va dezvalui strategia de negociere a Brexitului inainte de a declansa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, un pas ce ar urma sa se produca la sfarsitul lunii martie.

May a spus ca vrea ca Marea Britanie sa redobandeasca controlul asupra imigratiei, sa isi restaureze suveranitatea si sa stabileasca cele mai bune relatii comerciale posibile cu UE.

Insa mai multi lideri europeni au avertizat Marea Britanie ca nu isi poate alege ce anume vrea sa mentina din beneficiile relatiei cu UE, iar Merkel le-a solicitat celor 27 de state ramase in UE sa nu permita diviziuni intre ele.

Hammond a mai declarat ca Marea Britanie nu a luat o pozitie ferma, pana la aceasta data, asupra formei pe care vrea sa o aiba controlul imigratiei.

"Insa suntem constienti ca mesajul referendumului este ca trebuie sa controlam politica de imigratie", a adaugat Hammond.

Hammond a mai afirmat ca Marea Britanie nu vrea sa isi inchida complet usile pentru cetatenii UE care vor sa munceasca pe insula.

"Evident avem nevoie de oameni care sa vina si sa munceasca pentru ca economia noastra sa poate functiona in continuare. Insa trebuie sa avem control general", a spus Hammond.