Mai multe grupari rebele din Siria au anuntat luni ca suspenda toate discutiile legate de negocierile de pace prevazute la Astana, ca raspuns la "incalcarile" de catre regim ale armistitiului in vigoare de cinci zile, transmite AFP, citata de Agerpres.

"Pentru ca aceste incalcari continua, factiunile rebele anunta (...) inghetarea tuturor discutiilor legate de negocierile de la Astana", au facut cunoscut gruparile intr-un comunicat.

Acestea s-au referit la negocierile de pace pe care trebuie sa le medieze la sfarsitul lunii ianuarie in Kazahstan Rusia, aliat al regimului de la damasc, si Turcia, sustinatoare a rebeliunii.

Insurgentii afirma ca au "respectat incetarea focului pe intreg teritoriul sirian (...), dar regimul si aliatii sai nu au incetat sa deschida focul si au intreprins importante si frecvente incalcari, mai ales in regiunile (rebele) Wadi Barada si Ghouta Orientala", ambele situate in provincia Damasc.

"In pofida cererilor repetate facute partii garante a regimului (Rusia), aceste incalcari continua, amenintand viata a sute de mii de persoane", a denuntat comunicatul.

De doua saptamani, chiar inainte de aplicarea armistitiului general de catre Ankara si Moscova ca preludiu al negocierilor de la Astana, aviatia militara siriana bombardeaza aproape zilnic Wadi Barada, la 15 kilometri de Damasc.

Regimul lui Bashar Al-Assad vrea sa cucereasca aceasta regiune unde se afla principalele surse de aprovizionare cu apa potabila pentru cele patru milioane de locuitori ai capitalei si zonelor invecinate acesteia.

Luni, armata si Hezbollahul libanez au inaintat pana in apropiere de Ain al-Figeh, una din principalele surse, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.

"Orice inaintare pe teren este considerata ca o incalcare a armistitiului si, daca lucrurile nu revin la situatia dinainte, acordul va fi considerat nul si neavenit", au mai atras atentia rebelii.

Printre semnatarii comunicatului figureaza gruparile rebele islamiste Jaysh al-Islam si Faylaq al-Rahman, influente la Damasc, precum si gruparea Sultan Murad, sprijinita de Turcia, si Jaysh al-Ezza, prezenta in provincia Hama (centru).

In vigoare de joi la miezul noptii, incetarea ostilitatilor trebuie sa deschida calea negocierilor de pace la sfarsitul lui ianuarie, la Astana, in Kazahstan, sub egida Rusiei, Iranului si Turciei, reaminteste AFP.