"Ma simt putin precum Cenusareasa", a glumit vineri secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, luandu-si ramas-bun de la personalul Natiunilor Unite, potrivit AFP.

"Maine la miezul noptii totul se va schimba", a explicat el, starnind rasul sutelor de angajati si diplomati prezenti.

Inainte ca trasura sa i se transforme in dovleac, Ban Ki-moon va avea privilegiul de a lansa numaratoarea inversa pentru anul 2017 in Times Square, la New York, scrie Agerpres.

"Imi voi pierde slujba in fata a milioane de persoane", a ironizat el.

La 1 ianuarie, dupa 10 ani in fruntea Natiunilor Unite, Ban Ki-moon ii preda stafeta portughezului Antonio Guterres.

Acesta va ajunge la sediul ONU marti, 3 ianuarie deoarece luni este zi libera, la ora 09.00, pentru prima sa zi de munca.

In cei zece ani, Ban Ki-moon s-a dorit "vocea celor care nu au voce in adunare" si avocatul "celor care sunt lasati sa se descurce singuri sau fara aparare", a afirmat el, indemnand personalul ONU "sa continue" pe acest drum.

Printre prioritatile sale, el a citat dezvoltarea durabila, lupta impotriva schimbarilor climatice si promovarea femeilor si tinerilor.

Fostul sef al diplomatiei de la Seul a prevazut sa se intoarca in Coreea de Sud la jumatatea lunii ianuarie si se banuieste ca va candida la presedintia tarii sale.

Dupa o lunga plimbare pe culoarele ONU, intrerupta de frecvente opriri pentru a strange mainile sau a raspunde aplauzelor, Ban Ki-moon a parasit cladirea la bordul unui Mercedes negru.