Recuperarea Tezaurului Romaniei de la Moscova depinde de hotararea partii romane de a aduce partea rusa la negocieri, a afirmat luni seara fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, la lansarea cartii "Tezaurul Romaniei de la Moscova, Inventarul unei istorii de o suta de ani", semnata de Marian Voicu, potrivit Agerpres.

"Situatia astazi depinde de cat suntem de hotarati noi, partea romana, sa cautam, sa identificam si sa aducem partea rusa la negocieri. Daca noi asteptam ca partea rusa sa fie cea care sa aiba initiativa... 100 de ani e putin e spus", a spus Diaconescu, la libraria Humanitas de la Cismigiu.

El a sustinut ca partea rusa "a formalizat toata aceasta poveste".

"Astazi avem un acord bilateral (...) Mecanismul insa are valoare cata vreme partea romana e interesata, partea romana face cercetarile si partea romana are suficiente argumente si suficienti oameni profesionisti dedicati sa foloseasca acest cap de pod. Noi atat am putut face. Ii invit cu tot dragul si cu toata dragostea pe cei mai capabili decat noi sa faca mult mai mult din acest punct de vedere", a adaugat fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu a caracterizat cartea "Tezaurul Romaniei de la Moscova, Inventarul unei istorii de o suta de ani" drept "singurul volum care aduna tot ce s-a spus, s-a scris, s-a gandit, s-a exprimat public in legatura cu aceasta chestiune".

Despre volum au mai vorbit Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, care a spus ca lucrarea este "bine documentata" si Ion Bistreanu, fost ambasador in spatiul rasaritean, pentru care "Tezaurul Romaniei de la Moscova, Inventarul unei istorii de o suta de ani" este "a cincea carte pe acest subiect, de departe cea mai valoroasa".

Potrivit Humanitas, in volumul "Tezaurul Romaniei de la Moscova, Inventarul unei istorii de o suta de ani", jurnalistul Marian Voicu prezinta paienjenisul de negocieri incepute inca de la finalul Primului Razboi Mondial, dar care au lasat problema Tezaurului in mare parte nerezolvata, marcata de scurte imbunatatiri conjuncturale si de tergiversari fara sfarsit.

"Toate regimurile politice care au venit la putere de atunci au cerut rusilor Tezaurul. Aceasta istorie complicata a fost reconstituita in urma unei documentari foarte serioase, pe baza consultarii arhivei diplomatice, a rapoartelor si proceselor verbale oficiale, a inventarelor valorilor evacuate, materialelor aparute in presa, a jurnalelor personalitatilor implicate, a corespondentei oficiale si a altor documente de arhiva si contine interviuri luate de Marian Voicu si Liviu Iurea unor specialisti si diplomati romani si rusi. Multe din documentele publicate in volum sunt inedite", precizeaza editura.