Uniunea Europeana a ridicat vizele de calatorie pentru peste 40 de milioane de ucrainieni si peste 6 milioane de georgieni. Cetatenii Ucrainei si Georgiei vor putea calatori 90 de zile in UE fara viza, scrie euractiv.ro.

Uniunea Europeana a trecut peste votul din Tarile de Jos, care au respins o apropiere a UE de Ucraina. Tocmai chestiunea liberei circulatii a fost unul dintre principalele motive pentru care olandezii au votat impotriva tratatului cu Kievul.

Negocierile dintre statele UE si Parlamentul European s-au prelungit tarziu in noapte la Bruxelles, dar partile implicate au ajuns la un compromis cu privre la termenii si mecanismul care urmeaza sa fie utilizat pentru a ridica regimul vizelor in cazul unor urgente, scrie news.ro.

Statele europene s-au aratat mai precaute fata de decizia de a ridica vizele de calatorie pentru cei aproximativ 45 de milioane de ucraineni si 5 milioane de georgieni dupa criza imigrantilor.

Decizia luata noaptea trecuta vine in contextul in care Ucraina si Georgia incearca sa se desprinda de sub influenta Moscovei si sa se apropie de Uniunea Europeana.