Zeci de mii de persoane au fost evacuate joi din Haifa, al treilea oras ca marime din Israel, fugind de un incendiu de vegetatie care face ravagii de trei zile, scrie AFP.

Cartiere intregi din acest oras de pe tarmul Mediteranei, o universitate, scoli si inchisori au fost evacuate.

"In total, am evacuat 60.000 de oameni, este fara precedent in Haifa", a declarat primarul orasului, Yona Yahav.

Aeroportul local a fost inchis.

Incendii au mai fost raportate in periferia Ierusalimului, la Nataf, Sha'ar Hagai, Modiin, dar si la Talmon, colonie israeliana in Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel.

La Haifa, flacarile de cativa metri inaltime amenintau cladirile in cartierele periferice ale orasului mixt, evreiesc si arab.

Centrul si nordul Israelului sunt afectate de trei zile de o succesiune de incendii favorizate de o seceta foarte puternica din ultimele luni si de vanturile puternice. Deocamdata nu a fost raportat niciun deces.

Jumatate din incendii ar fi de origine criminala, comise fie de piromani, fie din motive legate de conflictul israeliano-palestinian, a acuzat ministrul Securitatii publice, Gilad Erdan.

Circa 1,4 milioane de arabi israelieni (17,5% din populatie), descendenti ai palestinienilor ramasi pe terenurile lor de la crearea Israelului, in 1948, traiesc in statul evreu. Cetateni israelieni, ei se considera in mare parte palestinieni si simpatizeaza cu cauza lor.

Liderii minoritatii arabe s-au declarat indignati de aceste acuzatii. "Sunt sute si mii de ani de cand traim in aceasta tara si nu i-am dat niciodata foc", a spus deputatul arab Ayman Odeh, intr-un comunicat, aratand ca si arabii sunt afectati de incendii.

Israël, sub-echipat in fata incendiilor de mare amploare, urmeaza sa primeasca sustinerea a circa 10 avioane trimise de Rusia, Turcia, Grecia, Italia, Croatia si Cipru.