Liderii ciprioti grec si turc au pus capat ciclului de negocieri din Elvetia fara sa ajunga la un acord asupra chestiunii teritoriale si fara sa fixeze data pentru o noua intalnire, a anuntat marti ONU, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, si liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, care negociaza din mai 2015, au participat de duminica la reuniuni intr-un mare hotel de pe Mont Pclerin, pe inaltimile Lacului Leman, unde au mai avut cinci zile de discutii intre 7 si 11 noiembrie, sub egida emisarului Natiunilor Unite pentru Cipru, Espen Barth Eide.

"In pofida celor mai bune eforturi depuse, ei nu au fost in masura sa realizeze convergentele necesare asupra criteriilor de ajustare teritoriala care ar fi deschis calea ultimei faze a negocierilor", a informat purtatorul de cuvant al ONU in Cipru, Aleem Siddique, intr-un scurt comunicat.

"Cele doua parti au decis sa revina in Cipru si sa reflecteze la calea de urmat", a adaugat el.

Tara este divizata din 1974, cand armata turca a invadat partea de nord a insulei ca reactie la o lovitura de stat ce viza alipirea Ciprului la Grecia.

Dupa mai multe tentative de reconciliere si esecul unui plan de reunificare propus de ONU in 2004, negocierile au fost reluate in mai 2015, sub egida Natiunilor Unite.

Subiectul cel mai spinos se refera la diferendele teritoriale, in special la viitoarea federatie alcatuita din doua entitati - cipriota greaca si cipriota turca ￯ care va administra acest teritoriu cu aproape un milion de locuitori.

Invazia turca a provocat importante deplasari de populatii, cipriotii greci refugiindu-se in sud, iar cipriotii turci mergand sa se instaleze in nord, sub protectia armatei turce.

De atunci, Republica Cipru, membra a UE din 2004, isi exercita autoritatea numai asupra partii de sud, in timp ce in nord a fost autoproclamata Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscuta numai de Ankara.