Consiliul de Securitate al ONU a prelungit joi cu un an mandatul echipei de anchetatori care incearca sa ii identifice pe cei raspunzatori de utilizarea armelor chimice in Siria, transmite AFP, citata de Agerpres.

O rezolutie privind prelungirea anchetei pana in noiembrie 2017 a fost depusa de Statele Unite si votata in unanimitate de cele 15 tari membre ale Consiliului, inclusiv Rusia, aliata cu regimul de la Damasc.

Rezolutia permite si alte prelungiri, daca vor fi considerate necesare.

Potrivit ambasadoarei SUA la ONU, Samantha Power, exista "dovezi credibile" ca guvernul sirian a utilizat arme chimice. Potrivit ambasadorului adjunct al Rusiei, Vladimir Safronkov, probele indica drept atacatori "organizatiile teroriste", iar anchetatorii nu ar trebui sa cedeze "presiunii anumitor tari" si sa acuze guvernul de la Damasc.

Dupa un an de investigatii, anchetatorii au stabilit deja ca elicoptere ale armatei siriene au lansat clor asupra a trei localitati din nordul Siriei, in 2014 si 2015, iar organizatia extremista Statul Islamic a efectuat un atac cu gaz mustar in august 2015. Este prima data cand sunt acuzate nominal unitati ale armatei siriene, remarca AFP.