Casa Alba a anuntat luni ca presedintele Barack Obama isi va exercita dreptul de veto impotriva unei eventuale legi care ar bloca exportul de avioane de pasageri catre Iran, informeaza Reuters. O decizie a Congresului de a interzice tranzactiile financiare aferente exportului ar submina acordul nuclear incheiat cu Iranul anul trecut, afirma executivul, potrivit Agerpres.

Legislatia discutata in Camera Reprezentantilor este cel mai recent efort al republicanilor de a opri vanzarea de avioane Airbus si Boeing catre Iran, permisa potrivit acordului mentionat. Casa Alba sustine ca o lege de interdictie ar fi considerata de ceilalti semnatari - Rusia, China, Regatul Unit, Franta si Germania - ca o incalcare a tratatului prin care se ridica sanctiunile impuse Teheranului, in schimbul inghetarii programului nuclear.

Iranul intentioneaza sa cumpere peste 200 de avioane pentru a-si moderniza flota aeriana uzata in anii de embargou. Oponentii tranzactiei arata ca aeronavele respective pot fi utilizate si in scopuri militare, de exemplu pentru transportul de trupe care sa lupte cu fortele americane si aliate in Siria.

Reuters apreciaza ca legislatia impotriva exportului catre Iran va fi adoptata probabil de Camera Reprezentantilor saptamana aceasta, dar nu va trece i de Senat, unde ar fi necesar si sprijinul democratilor.