Corporatia Microsoft a afirmat marti ca un grup de hackeri a incercat sa exploateze, prin atacuri cibernetice, o vulnerabilitate a sistemului de operare Windows, descoperita recent. Grupul, cunoscut sub numele de Strontium, Fancy Bear sau APT 28, ar fi fost asociat anterior cu guvernul Rusiei si cu acte de piraterie informatica cu implicatii in politica americana, potrivit Agerpres.

Microsoft a anuntat ca solutia pentru protejarea utilizatorilor Windows impotriva genului de atac respectiv va fi publicata pe 8 noiembrie, transmite Reuters. Ar fi vorba despre atacuri asupra unor victime a caror identitate nu a fost precizata. O bresa de securitate a fost identificata in software-ul Flash, produs de Adobe Systems, si alta in Windows. Adobe a publicat luni solutia de securitate adecvata.

Expertii Google in securitate au furnizat deja detalii despre atacuri, o decizie criticata de Microsoft, care afirma ca slabiciunile sistemelor si programelor nu ar trebui dezvaluite inainte sa existe solutii de protectie accesibile publicului larg.

Un expert american in domeniul culegerii de informatii a declarat agentiei de presa mentionate ca Fancy Bear lucreaza pentru GRU, serviciul militar de informatii al Rusiei, care potrivit serviciilor secrete americane ar fi raspunzator de piratarea e-mailurilor si bazelor de date ale Partidului Democrat.