Legislativul german a votat vineri o lege despre care guvernul spune ca va restrange supravegherea agentiei de spionaj BND, in timp ce criticii din tara deosebit de sensibila la incalcarea vietii private insista ca reforma face exact opusul, informeaza Reuters.

Sediul BND in Pullach (Bavaria)Foto: Wikipedia

Cea mai controversata sectiune a legii este o clauza care permite Bundesnachrichtendienst sa intercepteze comunicatiile entitatilor si persoanelor straine aflate pe teritoriu german sau in strainatate, care trec printr-un nod digital major din Frankfurt.

Guvernul spune ca aceasta masura este necesara pentru a detecta posibili militanti care planuiesc atacuri in Germania sau Europa.

"Cum vrem sa gasim suspectii de terorism? Cum vrem sa ii detectam daca nu prin aceste metode?", a intrebat Clemens Binninger, un parlamentar din partidul conservator al cancelarului Angela Merkel.

Modificarile legislative i-au alarmat pe unii germani care dau o importanta ridicata vietii private, pe fondul amintirii Gestapo-ului nazist si a Stasi - fosta securitate comunista din Germania de Est.

Legea prevede ca, prin aceasta activitate, nu se poate exclude posibilitatea ca diferite comunicatii ale cetatenilor si entitatilor germane sa fie interceptate accidental, o schimbare majora pentru BND, agentie careia i se interzice sa ii spioneze pe germani.

Verzii au amenintat sa petitioneze cea mai inalta instanta a Germaniei si Curtea Europeana de Justitie pentru a obtine abrogarea reformei legislative, pe motiv ca incalca dreptul la viata privata al germanilor.

"Constitutia noastra, legile pentru drepturile omului si drepturile de baza nu sunt un obstacol in lupta impotriva terorismului", spune parlamentarul Konstantin von Notz, din partea partidului verzilor.

DE-CIX, operatorul cu sediul la Frankfurt a celui mai mare punct de schimburi digitale din lume, a depus in septembrie o plangere impotriva guvernului, la un tribunal din Leipzig, invocand ca modificarea legislativa ar fi ilegala.

Pana in prezent, BND putea sa monitorizeze doar pana la 20% din traficul de internet din fiecare punct de schimb. Noua lege indeparteaza acest plafon, oferind agentiei acces la intregul trafic.

"Ne dorim o clarificare judiciara si de securitate pentru clientii si companiile noastre", a declarat un purtator de cuvant al DE-CIX.

BND a fost in lumina reflectoarelor dupa scandaluri care au pus-o pe Merkel intr-o pozitie incomoda, inclusiv dezvaluirile ca agentia a ajutat Agentia Nationala de Securitate din SUA (NSA) sa ii spioneze pe aliatii europeni.

Noua lege interzice BND sa spioneze tarile din Uniunea Europeana si pe cetatenii europeni, precum si institutiile UE, cu exceptia cazului in care sunt suspectate activitati teroriste.

De asemenea, BND trebuie sa depuna cereri de cooperare cu alte agentii de spionaj in cadrul unei comisii parlamentare si interzice agentiei sa efectueze spionaj industrial.

Este necesar ca seful BND, biroul cancelarului si un grup independent de judecatori sa aprobe activitatile strategice de spionaj strain.

Criticii reproseaza modificarii legislative ceea ce ei numesc formulari ambigue ale conditiilor in care BND trebuie sa desfasoare activitati de spionaj.

Legea veche prevedea ca BND monitorizeaza amenintari precum criminalitatea, razboiul, terorismul si atacurile cibernetice. In acest moment, mandatul sau include "interceptarea timpurie a pericolelor".