Guvernul grec a acuzat vineri Turcia ca pune in pericol relatiile bilaterale, dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus la indoiala ratiunea unui vechi tratat prin care s-a stabilit frontiera dintre cele doua tari, relateaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

Recep ErdoganFoto: Agerpres/AP

Intr-un discurs sustinut joi la Ankara, presedintele Erdogan a spus ca tratatul de pace semnat la Lausanne in anul 1923, prin care a fost trasata actuala frontiera greco-turca, a fost in esenta o infrangere a Turciei, intrucat aceasta ar fi facut cadou Greciei insule din Marea Egee prin respectivul tratat.

"Am renuntat in favoarea Greciei la insule pe care le-am fi putut pastra cu un strigat la Lausanne. Este aceasta o victorie? Au incercat sa ne pacaleasca facandu-ne sa credem ca Lausanne a fost o victorie", a spus Erdogan. "Cei care au stat la acea masa au gresit cu acel tratat. Acum, suferim consecintele", a completat el.

In replica, premierul grec Alexis Tsipras a apreciat in timpul unei reuniuni guvernamentale ca "punerea in discutie a Tratatului de la Lausanne, care stabileste cadrul relatiilor greco-turce si statu quo-ul privind Marea Egee si insulele ei, este periculoasa pentru relatiile dintre cele doua tari precum si pentru intreaga regiune".

Relatiile greco-turce au fost de-a lungul vremii tensionate de disputele legate de frontiera lor maritima comuna si de situatia Ciprului, tara impartita etnic intre cipriotii greci si turci, cu partea de nord ocupata din anul 1974 de armata turca.

Grecia si Turcia au ajuns in pragul razboiului in anul 1996, cand cauza neintelegerilor a fost o insula nelocuita din Marea Egee.

Totusi, tensiunile au mai scazut de-a lungul anilor, mai ales dupa ce atat Grecia cat si Turcia s-au ajutat reciproc in urma a doua cutremure care le-au afectat separat pe fiecare dintre ele in anul 1999.