Un scriitor iordanian controversat a fost impuscat mortal duminica, in fata unui tribunal din Amman, unde se desfasura procesul sau, in care era acuzat de publicarea unei caricaturi considerate insultatoare la adresa islamului, informeaza AFP.

Presupusul asasin al lui Nahed Hattar a fost retinut la fata locului dupa ce a tras 3 gloante in directia scriitoului in varsta de 56 de ani, in momentul in care acesta din urma urca scarile tribunalului, a declarat o sursa din cadrul fortelor de ordine. Scriitorul a fost lovit in cap si a a fost declarat decedat la sosirea la spital.

Asasinatul a fost calificat drept "o crima odioasa" de catre guvern, autoritatile promitand severitate fata de presupusul autor al crimei.

Potrivit presei iordaniene, barbatul, un inginer in varsta de 49 de ani, este un fost imam care a predicat intr-o moschee din Amman pana in urma cu 6 ani. Porivit martorilor, presupusul asasin purta o tunica traditionala gri.

"Urcam pe scari, cand un barbat cu barba (...) a scos un pistol dintr-o punga pe care o avea asupra sa si l-a impuscat pe Nahed Hattar", a declarat pentru AFP un prieten al victimei, Mohamad Al-Jaghbir. "Nu a existat nicio protectie, desi martirul (Hattar) a fost amenintat si a cerut protectie."

Familia victimei a confirmat ca scriitorul a primit amenintari cu moartea pe telefon si pe contul sau de Facebook.

Cronicarul, de confesiune crestina, a fost arestat pe 13 august dupa ce a ditribuit pe contul sau de Facebook sau o caricatura care prezenta un jihadist barbos, asezat pe un pat in paradis, inconjurat de doua femei si care se adresa lui Dumnezeu ca unui simplu slujitor.

In caricatura, acesta ii cerea Divinitatii sa ii aduca un pahar de vin, caju si ii spune sa trimita pe cineva sa ii faca curatenie in camera, inainte de a remarca ca ar fi trebuit sa bata la usa inainte de a intra.

Caricatura este intitulat "God of Dawaech", referindu-se la jihadistii Daech (acronim in araba al grupul Stat Islamic). Nahed Hattar nu este autorul caricaturii.

Dupa publicarea sa, premierul Hani Mulqi a ordonat Ministerului de Interne sa il citeze pe scriitor si sa lanseze o actiune in justitie impotriva lui. El a fost acuzat de "incitare la conflicte intre secte" si "insulta" la adresa islamului, care interzice orice reprezentare a lui Dumnezeu.