Turcia "nu accepta" anuntul de incetare a focului cu militiile kurde facut cu o zi in urma de Statele Unite, a declarat miercuri ministrul turc al Afacerilor Externe Omer Celik, pentru agentia proguvernamentala Anadolu, preluata de AFP.

"Nu acceptam sub nicio circumstanta" ceea ce "anumiti purtatori de cuvant spun, un compromis sau o incetare a focului intre Turcia si elemente kurde", a declarat ministrul.

"Republica turca este un stat suveran si legitim" care nu poate fi pus pe picior de egalitate cu o "organizatie terorista", a adaugat ministrul, evocand PYD, Partidul Uniunii Democratice a Kurzilor din Siria.

Turcia a lansat in urma cu o saptamana o ofensiva fara precedent in nordul Siriei impotriva combatantilor Stat Islamic dar si a militiilor kurde, in conditiile in care Ankara se teme ca acestea vor forma un coridor de-a lungul granitei turco-siriene.

"In ultimele ore, am primit asigurari ca toate partile implicate vor opri focurile si se vor concentra pe amenintarea gruparii Stat Islamic" (SI), a declarat marti colonelul John Thomas, comandamentul militar american in Orientul Mijlociu.

Combatanti sirieni sustinuti de grupari kurde au confirmat incetarea ostilitatilor cu armata turca dar fortele kurde nu au reactionat direct la declaratiile americane.