Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) l-a numit miercuri pe filantropul si fostul primar al New Yorkului Michael Bloomberg in postul de ambasador global pentru sanatate, rolul sau urmand sa fie acela de a ajuta guvernele sa combata afectiuni cronice precum diabetul, cancerul si bolile cardiovasculare, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Bloomberg, care are experienta in domeniul politicilor din sanatate, va colabora cu politicieni locali si nationali pentru a evidentia povara grea pentru economie si sanatate reprezentata de asa-numitele boli necomunicabile, a precizat OMS-ul.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, a declarat ca numirea lui Bloomberg va permite guvernelor "sa consolideze raspunsul" la aceste "provocari majore pentru sanatatea publica". Bolile necomunicabile sunt responsabile pentru 43 de milioane de decese in fiecare an, potrivit OMS, aproape 80% din toate decesele de la nivel global, dar aceste decese premature sau dizabilitati provocate de afectiunile in cauza ar fi putut fi prevenite de masuri specifice care sa vizeze stilul de viata.

Rolul lui Bloomberg va fi de a incuraja politicile indreptate spre reducerea expunerii oamenilor la principalii factori de risc - consumul de tutun si alcool, alimentatia nesanatoasa si lipsa de miscare. Mandatul lui Bloomberg va avea o durata initiala de doi ani si este neplatit.