Un hacker care se descrie ca fiind roman a dezvaluit date despre congresmeni democrati din SUA si despre sute de asistenti ai acestora, Nancy Pelosi, liderul grupului democrat din Camera Reprezentantilor, catalogand incidentul drept un "Watergate electronic", informeaza Washington Post, citat de Mediafax.

Criminalitate ciberneticaFoto: Flickr

Dupa ce a primit o serie de telefoane si mesaje cu continut obscen, Nancy Pelosi si-a informat sambata colegii democrati despre "un atac electronic Watergate".

Hackerul a patruns in servere ale Comitetului de campanie al Partidului Democrat si in alte sisteme ale formatiunii politice. Au fost sustrase date personale si oficiale despre congresmeni si despre asistentii acestora, a declarat Pelosi, precizand ca isi va schimba numarul de telefon si recomandandu-le colegilor sa faca la fel.

Un hacker care foloseste pseudonimul "Guccifer 2.0" a revendicat postarea informatiilor confidentiale si recentele atacuri informatice care au vizat serverele Partidului Democrat.

"Guccifer 2.0" s-a prezentat ca fiind un hacker roman, negand ca ar colabora cu Rusia. Cu toate acestea, anchetatorii americani suspecteaza ca are legaturi cu Rusia, noteaza Washington Post.

Presedintele SUA, Barack Obama, a sugerat la sfarsitul lunii iulie ca Rusia ar putea fi la originea atacurilor cibernetice care au vizat mailuri ale Comitetului National Democrat. Biroul Federal de Investigatii (FBI) investigheaza cazul, dar nu a atribuit public atacurile cibernetice Rusiei. Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a anuntat ca obiectivul ar fi sa fie dezvaluite informatii de care sa beneficieze candidatul republican la functia de presedinte, Donald Trump. Moscova a negat ca ar fi implicata in atacurile cibernetice. Si Donald Trump a respins acuzatiile.

Doua companii americane specializate in cercetarea atacurilor cibernetice au semnalat ca hackerii par sa aiba legaturi cu Rusia.