Guvernul rus l-a demis joi pe seful vamilor, implicat intr-o afacere de contrabanda cu alcool, o miscare care se inscrie intr-un joc mai amplu de inlocuire a unor responsabili regionali care intareste influenta serviciilor secrete, cu mai putin de doua luni inainte de alegerile parlamentare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui decret publicat pe site-ul guvernului, premierul Dmitri Medvedev a accenta schimbarea "la cerere" a lui Andrei Belianinov, fost membru al KGB si aflat in post in Germania de Est in aceeasi perioada ca presedintele Vladimir Putin, in anii 1980. Acesta conducea vamile de zece ani.

El a fost inlocuit cu Vladimir Bulavin, licentiat al Academiei KGB si adjunct intre 2006 si 2008 al directorului FSB.

Plecarea lui Belianinov vine la doua zile dupa perchezitii la biroul si la o vila a sa, in cadrul unui dosar de contrabanda cu alcool de lux.

Acesta are in continuare statutul de martor, dar presa a publicat fotografii cu cutii de pantofi pline de bani, intr-o vila de lux cu psicina si plina de obiecte de arta.

Mai multi experti citati in presa au legat acest scandal de o serie de demiteri, numiri dar si arestari in serviciile de securitate, pe fondul rivalitatilor dintre FSB, Comitetul de ancheta, organism independent insarcinat cu principalele dosare de infractiuni, sau ministerul de Interne.

Tot joi, Kremlinul a anuntat o serie de numiri in tribunalele regionale.

Simultaneitatea lor a surprins, precum si punerea in aceste posturi ale unor fosti responsabili ai FSB, ministerului de Interne si chiar din Armata, numiti de rusi "siloviki".

Rusia intra intr-un ciclu electoral cu alegeri legislative in 18 septembrie si prezidentiale la inceputul lui 2018, unde Putin nu are rival in ceea ce priveste popularitatea.

Intr-un an, trei guvernatori au fost implicati in scandaluri de coruptie, printre care cel din regiunea Kirov (centru), Nikita Belykh, o personalitate respectata a liberalilor. Acesta a fost demis oficial joi.