Erol Ozkaraca, politician german de etnie turca (SPD), afirma intr-un interviu pentru HotNews.ro ca orice tendinta de raidicalizare din Turcia se resimte rapid si in Germania, "cu tot impactul negativ pentru minoritatile de etnie turca". Imamii din Germania, explica Ozkaraca, sunt trimisi de guvernul turc, rugaciunile de vineri sunt scrise de autoritatea pentru religie din Ankara. "Astfel, AKP (partidul lui Erdogan - n.red.) se poate adresa direct credinciosilor din Germania si sa faca propaganda", sustine politicianul german.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • In Germania traieste cea mai numeroasa comunitate de turci din UE, peste 3,5 milioane, cei mai multi veniti ca forta de munca sau "muncitori invitati" dupa incheierea unui acord intre Germania si Turcia in urma cu mai bine de 50 de ani.

Rep.: Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus la inceputul saptamanii, intr-un interviu pentru CNN, ca daca Parlamentul va decide reintroducerea pedepsei cu moartea, va da curs acestei decizii. Sunteti un om politic din Germania, membru-cheie al NATO si UE. In contextul regional si european actual, cum sunt percepute astfel de declaratii la nivelul conducerii politice germane?

Erol Ozkaraca: Una dintre conditiile premergatoare inceperii discutiilor de aderare UE-Turcia a fost abolirea pedepsei capitale. Drept urmare, Turcia a abandonat pedeapsa cu moartea. Pentru UE si in special pentru Germania asa ceva nu este negociabil. Daca pedeapsa capitala va fi reintrodusa in Turcia, chestiunea capatarii statutului de membru UE este terminata.

Rep.: Ati fost in ultimele zile in Turcia. Ca reprezentant activ al comunitatii foarte mari de turci din Germania, cum va asteptati sa evolueze lucrurile, din ce vedeti la nivelul oamenilor de rand si in functie de cum percep acestia evenimentele?

E.O.: Tinand cont de relatarile presei din Turcia, care este controlata complet de dl. Erdogan, dar avand in vedere si demiterile masive de functionari publici, judecatori, ofiteri de politie, procurori, ofiteri activi, decani, profesori, invatatori si asa mai departe, la care se adauga atacurile asupra minoritatilor, crestinilor, comunitatii alevi, kurzilor, oponentilor politici, felul cum va evolua situatia la nivel social e imposibil de prevazut pe moment.

Rep.: Ce asteptari aveti, pe termen mediu si scurt, in privinta efectelor tentativei de lovitura de stat si ale reactiei dure din partea presedintelui Erdogan si a partidului sau?

E.O.: Erdogan isi va pune in aplicare agenda. Turcia va avea un sistem prezidential, un parlament slab si un sistem judiciar slab. Sistemul separarii puterilor in stat, si asa subminat de cativa ani, va fi suspendat complet.

Rep.: Drept urmare, va asteptati la schimbari in atitudinea Germaniei si a liderilor ei, de stanga sau de dreapta, fata de Turcia si Erdogan?

E.O.: In special guvernul german a fost prea retinut in a-l critica pe Erdogan, in trecut. Turcia este un partener important al UE si al Germaniei, atat economic, cat si politic. Erdogan detine cheia atunci cand vine vorba de stabilizarea situatiei migratiei si refugiatilor, dar aceasta nu inseamna ca un guvern european sa devina vulnerabil la santaj. Liderii politici trebuie sa demonstreze ca exista limite. Limitele constau in valorile noastre, iar daca Erdogan incalca aceste limite, actiunile sale vor avea efecte.

Rep.: Ce impact are, in randul comunitatii turce din Germania, intarirea rolului religiei sub regimul Erdogan? Actualele diviziuni religioase din Turcia se resimt si in comunitatea turca din Germania? Daca da, cum?

E.O.:DITIB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) este organizatia-umbrela a comunitatilor formate in jurul moscheilor turce din Germania. Este finantata de guvernul turc, imamii de aici sunt trimisi de guvernul turc, rugaciunile de vineri sunt scrise de autoritatea statului pentru religie din Ankara. Astfel, AKP (partidul lui Erdogan - n.red.) se poate adresa direct credinciosilor din Germania si sa faca propaganda pentru punctele sale de vedere. Deci, orice tendinta de radicalizare din Turcia se resimte rapid si in Germania, cu tot impactul sau negativ pentru minoritatile de origine turca.

Rep.: Se face simtita o radicalizare a opiniilor religioase in randul turcilor din Germania? Daca da, in actualul context european - atacuri teroriste, valul de migranti, ascensiunea dreptei radicale in mai multe tari europene -, va asteptati ca o astfel de radicalizare in randul comunitatii turce sa aiba un impact asupra deciziei politice din Germania, la nivel federal, statal sau local?

E.O.: Problema tin de statutul social al turcilor din Germania. Multi se simt defavorizati, iar acum un presedinte puternic, in tara de origine a parintilor si bunicilor lor, le dovedeste ca turcii sunt ceva special. Le ofera mandrie. Cultura islamica conservatoare a DITIB promoveaza la randul ei aceasta perceptie. Situatia produce o problema la nivelul societatii germane in ansamblul sau. Trebuie sa definim un consens social pe aceasta tema: unde incepe Islamul politic si cum il abordam? Trebuie sa gasim o relatie echilibrata intre drepturile si responsabilitatile imigrantilor, sa le oferim, pe de o parte, sansa sa se integreze, dar pe de alta parte si sa le pretindem respect pentru valorile si legile acestei tari. Avem nevoie ca aceasta dezbatere sa se poarte sustinut, asa incat sa raspunda fricilor resimtite in randul unei largi parti a societatii germane si sa taie elanul dreptei radicale.