Statele Unite si Georgia au semnat miercuri la Tbilissi un "parteneriat de aparare" care vizeaza intarirea securitatii si a capacitatilor de aparare ale acestei mici tari din Caucaz, ingrijorata de eventuale tendinte expansioniste ale vecinului sau rus, scrie AFP.

Semnarea acestui memorandum a avut loc cu ocazia unei intalniri dintre secretarul american de Stat John Kerry si premierul georgian Ghiorghi Kvirikashvili.

Acest parteneriat de aparare "reafirma si extinde cooperarea in materie de aparare si securitate intre Georgia si Statele Unite", potrivit Departamentului de Stat.

"Poporul georgian a ales si vrea un viitor euro-atlantic. Statele Unite sustin acest obiectiv", a declarat John Kerry.

Vizita lui John Kerry "intareste relatiile bilaterale", a declarat Kvirikashvili, care afirma ca parteneriatul semnat "este indispensabil pentru intarirea securitatii si a capacitatilor de aparare ale Georgiei".

Secretarul de Stat efectueaza o vizita de doua zile in Georgia dupa care urmeaza Ucraina, pentru a asigura aceste tari vecine Rusiei si pentru a le asigura de sustinerea NATO, inaintea summitului Aliantei din Polonia.

Kerry urmeaza sa se intalneasca la Tbilissi si cu presedintele georgian Ghiorghi Margvelashvili, care va asista la reuniunea NATO alaturi de omologul sau ucrainean Petro Poroshenko.

Ca si Ucraina, Georgia spera sa se integreze in Alianta atlantica, in ciuda opozitie Moscovei si desi cele doua tari au mari diferenduri teritoriale cu puternicul lor vecin, care le ocupa o parte dintre teritorii.

Georgia a avut un scurt razboi cu Rusia in 2008, pe care l-a pierdut, iar de atunci trupele rusesti stationeaza in Abhazia si in Osetia de Sud, doua regiuni secesioniste ale Georgiei.