Multi tineri britanici au exprimat dezamagire si chiar disperare in legatura cu decizia luata la referendumul din 23 iunie, privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, situatia evidentiind un clivaj puternic intre generatii, comenteaza cotidianul american The New York Times, citat de Mediafax.

Tinerii britanici, dezamagiti de iesirea din UEFoto: Captura YouTube

Conform sondajelor efectuate inaintea referendumului de Institutul Survation, 57% dintre britanicii cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani care intentionau sa voteze in plebiscit sustineau ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana. De partea cealalta, 57% dintre britanicii cu varste peste 55 de ani voiau iesirea din UE. In randul tinerilor sub 25 de ani, dorinta de a ramane in Uniunea Europeana era foarte raspandita: trei sferturi se pronuntau pentru ramanerea in Europa.

"Multi tineri din Marea Britanie au crescut gandind ca integrarea europeana este un lucru dat, nu un experiment politic care ar putea fi anulat inainte ca ei sa beneficieze din plin de el. (...) Multi tineri britanici au fost socati, au exprimat furie sau disperare ca parintii si bunicii lor au decis limitarea libertatii de circulatie, interactiunile cu alte culturi si oportunitatile de lucru si studii in strainatate oferite de Uniunea Europeana", noteaza ziarul The New York Times.

"Noi suntem cei care ar trebui sa traim cu situatia aceasta mult timp, dar un grup de pensionari a luat decizia pentru noi", afirma Lewis Phillips, in varsta de 27 de ani, referindu-se la decizia majoritatii britanicilor privind iesirea tarii din UE. Lewis Phillips s-a declarat "inspaimantat" in legatura cu perspectivele economice ale Marii Britanii.

"Suntem cu adevarat dezamagiti ca bunicii nostri au decis pur si simplu ca ii urasc pe straini mai mult decat ne iubesc pe noi si viitorul nostru", a afirmat un alt tanar britanic, Dan Boden.

"Imediat dupa referendum, pagina mea de Facebook a devenit plina de mesaje care exprima dezamagirea prietenilor ca iesim din UE", a transmis James Calderbank, in varsta de 21 de ani, student la Universitatea Falmouth din Cornwall (Anglia).

"Deja suntem parte a unei generatii blocate in case inchiriate, pentru ca nu avem posibilitatea de a cumpara locuinte", afirma Hannah Shaw, in varsta de 25 de ani. "Generatia mai inaintata in varsta pare sa fie multumita de rezultat, ca si cum ar fi o victorie, fara a constientiza deloc haosul creat pentru generatia mea. Ma gandesc cu teama ce va fi cu rata ocupationala, cu drepturile angajatilor, cu mediul si cu situatia economica", adauga Hannah Shaw, precizand ca are prieteni din tari UE precum Slovacia, Polonia, Spania si Romania. "Este greu sa stiu ca vor fi afectati; ma gandesc la oamenii extraordinari pe care nu ii voi intalni niciodata dupa ce iesim din UE. Dintr-o data, Marea Britanie se simte foarte mica", apreciaza Hannah Shaw.