Turcia blocheaza planurile unui important oficial din Ministerul Apararii german de a vizita baza aeriana de la Incirlik in luna iulie, a declarat miercuri un purtator de cuvant al ministerului german, un nou semn al relatiilor din ce in ce mai tensionate intre cei doi aliati NATO, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Germania are circa 250 de soldati stationati la baza militara din sudul Turciei, precum si sase avioane de recunoastere Tornado si un avion de alimentare, care participa la campania aeriana condusa de SUA impotriva militantilor Stat Islamic din Irak si Siria.

"Oficialii turci nu aproba in prezent planurile de calatorie", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii german, confirmand informatiile aparute in editia on-line a revistei germane Spiegel.

Ralf Brauksiepe, un adjunct al ministrului german al apararii Ursula von der Leyen, a planificat o vizita la baza aeriana de la Incirlik, impreuna cu cativa parlamentari germani luna viitoare, a precizat purtatorul de cuvant, adaugand ca Berlinul inca mai spera ca aceasta vizita va avea loc.

Saptamana trecuta, un purtator de cuvant al Ministerului Apararii german a facut cunoscut ca cele doua tari au incheiat un acord privind constructia de noi locuinte si infrastructura pentru aparatele de zbor pentru fortele germane la baza de la Incirlik.

Relatiile dintre Germania si Turcia au cunoscut momente tensionate privind o serie de chestiuni, in special in legatura cu o rezolutie adoptata de parlamentul german prin care se recunoaste genocidul impotriva armenilor comis de Imperiul Otoman in 1915.

Desi Ankara recunoaste faptul ca multi armeni crestini au fost ucisi in confruntarile cu fortele otomane, ea neaga faptul ca ar fi fost omorati sute de mii de armeni, ca a existat o campanie organizata de epurare etnica contra armenilor sau ca au existat dispozitii in acest sens din partea autoritatilor otomane.