In relatia Rusia-Uniunea Europeana cea mai rezonabila solutie este tacerea, daca nu exista puncte de dialog, a apreciat joi economistul rus Vladislav Inozemtsev, in cadrul conferintei "Rusia dupa Ucraina si Siria. Poate sa mai fie Rusia partenerul Occidentului?".

Conferinta a avut loc la Bucuresti si a fost moderata de catre Dan Dungaciu, presedintele Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN), potrivit Agerpres.

Dungaciu a spus ca, in discursurile din prezent, exista dezbateri legate de relatia dintre Rusia si Occident, dar cu prea putine voci din Moscova. "Acesta este motivul pentru care l-am invitat pe domnul Inozemtsev la Bucuresti", a adaugat el.

Economistul rus a vorbit despre tipul de leadership din tara sa, despre faptul ca societatea civila este prea putin prezenta, dar si despre modul in care presedintele Vladimir Putin este prezentat de presa occidentala.

"Multi ani opinia publica a facut ca interventiile lui Vladimir Putin sa fie din ce in ce mai agresive (...). Daca esti 'Omul Anului' timp de sapte ani, daca te vezi pe coperta revistei Time, te crezi important. Asa este Putin acum. Se crede Numarul 1 si se poarta ca Numarul 1", a apreciat Inozemtsev.

"Ladership-ul rus intelege doar limbajul fortei (...). Cea mai rezonabila solutie in relatia Rusia-Uniunea Europeana ar fi tacerea. Daca nu sunt puncte de dialog, nu e nevoie sa cautati un subiect de discutie, pastrati tacerea", a adaugat el.

Totodata, Vladislav Inozemtsev a facut un portret al cetatenilor rusi si al modului in care ei vad Europa. "In Rusia nu exista o ura fata de Europa, este un sentiment de dezamagire, de deziluzie", a spus el.

De asemenea, economistul a apreciat ca, daca ar fi putut fi demarat un dialog Europa-Rusia prin societatea civila, acesta ar fi trebuit sa inceapa in urma cu cativa ani.

"In urma cu cativa ani, Uniunea Europeana trebuia sa faca mai multe in acest sens. Zilele acestea, nimic nu va mai avea efect. In Rusia nu exista societatea civila in sens occidental. (...) Nimeni nu vrea sa protesteze", a spus economistul rus.

Vladislav Inozemtsev este economist si director fondator al Centrului pentru Studii post-industriale din Moscova - o institutie non-guvernamentala ce s-a specializat in organizarea conferintelor pe teme de economie globala si publicare de volume. Din 2002 si pana in 2009 a detinut functia de sef al Consiliului Stiintific Consultativ al revistei Russia in Global Affairs. Din 2011 a fost directorul general al Forumului Politic Global organizat in Yaroslavl sub auspiciile fostului presedinte Dmitri Medvedev.

Profesor universitar doctor, Inozemtsev este autorul a peste 600 de lucrari publicate in Rusia, Franta, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, inclusiv 15 monografii, dintre care patru au fost traduse in limba engleza.

Niciodata nu a fost afiliat cu politica autoritatilor ruse sau cu a oricarui guvern strain, nefiind propus pentru un post oficial de orice nivel. In perioada decembrie 2011-martie 2012 a detinut functia de consilier al candidatului la prezidentiale Mihail Prohorov (pozitionat pe al treilea loc in urma alegerilor). In noiembrie 2012 a fost ales presedinte al Consiliului Superior al Fortelor Civile - un nou-infiintat centru liberal rusesc cu o orientare pro-europeana.