Armata turca a efectuat, marti, o noua incursiune asupra kurzilor din Irak, actionand in mai multe sate din nordul acestei tari, noteaza Reuters. Potrivit unor responsabili din armata irakiana, soldatii turci sunt slab inarmati si se indreapta catre zona Gali Rash, un district muntos din apropierea frontierei.

Operatiunea terestra survine unui atac aerian lansat duminica de aviatia turca, asupra unor pozitii detinute de reblii kurzi in nordul Irakului.

Presedintele turc Abdullah Gul a declarat marti ca armata turca "face tot ceea ce este necesar in cadrul luptei impotriva terorismului", precizand ca aproximativ 300 de soldati turci au fost trimisi in misiune.

Parlamentul de la Ankara a aprobat, in urma cu doua luni, o incursiune militara in Kurdistanul irakian pentru a elimina celulele rebele ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care ar fi responsabile de numeroase atacuri comise pe teritoriul Turciei. Oficialii de la Ankara au avertizat ca vor interveni direct in Irak, daca Bagdadul nu ia masuri impotriva rebelilor PkK.

Patrunderea soldatilor turci in Kurdistanul irakian coincide cu o vizita neanuntata pe care secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, o efectueaza in regiune.