Fortele irakiene sustinute de aliatii american intampina dificultati serioase la Fallujah, unde se confrunta cu o rezistenta acerba din partea sutelor de jihadisti ai gruparii Stat Islamic, scrie AFP, care noteaza ca ONU este ingrijorat de soarta a 20.000 de copii care risca sa fie recrutati cu forta.

Jihadist din Statul IslamicFoto: Captura YouTube

In a zecea zi a ofensivei care se anunta dificila si de lunga durata, soldatii si politistii sustinuti de militii si de membrii unor triburi incearca sa avanseze spre centrul acestui oras, dupa ce au reusit sa intre luni in bastionul jihadist, situat la 50 km vest de Bagdad.

In conditiile in care asaltul este sprijinit de aviatia coalitiei internationale conduse de Statele Unite si a fost pregatita in coordonare cu consilieri militari americani de luni de zile, Pentagonul afirma ca batalia este "dura".

"Ultimele doua zile au aratat" ca jihadistii "au intentia sa se lupte", a precizat Pentagonul.

Supus unui embargou cvasi-ermetic in Fallujah, SI este condamnat sa se lupte, neavand posibilitatea sa fuga, iar comandantii irakieni prezic o lunga si feroce rezistenta, contrar precedentelor batalii.

Dupa ce au pierdut orasele Ramadi si Tikrit, in 2015, jihadistii au putut sa fuga inainte de sosirea fortelor guvernamentale in centrul oraselor. La Fallujah, chiar daca majoritatea comandantilor de rang inalt au reusit sa fuga, sute de jihadisti nu au alta alternativa decat sa lupte.

Copii fortati sa lupte

Marti, eu au lansat un contra-atac impotriva fortelor guvernamentale conduse de unitatea de elita anti-terorista a Irakului, in marginea de sud a orasului, dar au fost respinsi, potrivit generalului Abdelwahab al-Saadi, comandantul operatiunii militare.

Fallujah a fost cucerit de SI cu cinci luni inainte de ofensiva fulgeratoare care i-a permis in iunie 2014 sa cucereasca teritorii vaste din Irak, printre care si Mosul (nord), al doilea oras al tarii.

Mii de civili au reusit sa fuga din zonele periferice din Fallujah dar circa 50.000 sunt practic prizonieri in centrul orasului.

Printre ei, nu mai putin de 20.000 de copii care "risca sa fie recrutati fortat in lupte si despartiti de familia lor", a declarat reprezentantul UNICEF pentru Irak, Peter Hawkins, intr-un comunicat.

"Copiii recrutati sunt fortati sa lupte cu arme intr-un razboi al adultilor. Viata si viitorul lor sunt in pericol", a adaugat el.

UNICEF cere in aceste conditii deschiderea de culoare sigure pentru a permite plecarea civililor, iar ONU acuza SI ca ii foloseste drept scuturi umane.

Ofensiva anti-SI in Siria

SI este supus unei puternice presiuni si din partea fortelor kurde care conduc o ofensiva la est de Mosul, capitala de facto a jihadistilor in Irak.

Fortele kurde (FDS) conduc din 24 mai o alta ofensiva impotriva SI in provincia siriana Raqqa, controlata in mare parte de jihadisti.

FDS au mai deschis un front impotriva SI in nordul provinciei vecine Alep, unde incearca sa cucereasca orasul Manbij, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

"Luptele sunt feroce", a declarat un responsabil al FDS.

Dar SI reuseste in continuare sa loveasca. Jihadistii conduc si ei o ofensiva in provincia Alep in incercarea de a cuceri doua orase rebele, amenintand zeci de mii de civili si de refugiati.

In fine, o nota pozitiva, un armistitiu de 48 de ore a intrat in vigoare miercuri la Daraya, pentru a putea aduce ajutoare umanitare in acest oras rebel situat in apropiere de Damasc si asediat de regim din 2012, dupa cum a anuntat Moscova.