Companiile ar trebui sa aiba voie sa interzica angajatilor purtarea valului islamic, insa numai ca parte a unei interdictii generale ce vizeaza purtarea simbolurilor religioase si politice, a afirmat marti avocatul general al Curtii Europene de Justitie, potrivit Reuters.

Valul islamic ramane o chestiune controversata in unele tari europene, in special in Franta, tara ce acorda importanta principiului separarii dintre cultele religioase si stat.

Este prima data cand cea mai inalta instanta din UE se ocupa de un caz privind interzicerea valului islamic, caz ce i-a fost sesizat de o instanta belgiana ce judeca o cerere de despagubire depusa de o femeie care a fost concediata de la locul de munca pentru ca purta un val islamic.

Femeia lucra ca receptionera pentru compania belgiana G4S Secure Solutions, ce are impusa o interdictie generala privind purtarea simbolurilor religioase si politice vizibile.

Instanta belgiana a cerut Curtii Europene de Justitie sa stabileasca daca nepermiterea purtarii valului islamic a incalcat o lege UE ce interzice discriminarea pe criterii de apartenenta religioasa.

"Daca un angajat nu-si poate "lasa" sexul, culoarea pielii, etnicitatea, orientarea sexuala, varsta sau dizabilitatea "la usa" cand intra in cladirea angajatorului sau, se poate astepta insa de la acesta sa-si modereze exercitarea religiei sale la locul de munca", a scris Juliane Kokott, avocatul general al Curtii Europene de Justitie, in opinia sa publicata marti.

Constatarile avocatului general nu sunt obligatorii, dar sunt de obicei insusite de CEJ in decizia finala.

O hotarare din partea Curtii Europene de Justitie in acest caz este asteptata spre sfarsitul acestui an. Instanta belgiana se va pronunta ulterior.