Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea costa economia britanica 100 de miliarde de lire sterline si sa distruga aproape un milion de locuri de munca, arata un studiu comandat de CBI, cea mai mare organizatie patronala a tarii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acestui studiu realizat de firma PwC la comanda Confederatiei Industriilor britanice (CBI) si publicat duminica, "Brexit-ul" ar provoca "un soc serios" economiei Marii Britanii, cu un cost estimat la 100 de miliarde de lire (128 miliarde euro, 145 miliarde dolari) prin productia care ar fi pierduta, respectiv 5% din PIB-ul anual.

"Aceasta analiza arata clar de ce a parasi Uniunea Europeana ar fi o adevarata lovitura pentru nivelul de viata, slujbe si crestere", a declarat Carolyn Fairbairn, director general al CBI.

"chiar si in cel mai bun caz, ar provoca un soc serios economiei Marii Britanii", a spus ea.

"Brexit-ul" ar costa Marea Britanie circa 950.000 de locuri de munca, ceea ce ar insemna ca rata somajului ar fi in 2020 cu 2% pana la 3% mai ridicata decat daca tara ar ramane in UE, sustine acest studiu.

Un referendum privind mentinerea sau iesirea regatului din blocul european este prevazut in 23 iunie.

Sondajele arata ca partizanii pentru "da" sau "nu" sunt umar la umar si ca, la trei luni inainte de referendum, cirac 20% dintre alegatori sunt indecisi.

Vote Leave, unul dintre grupurile care fac campanie pentru iesirea Marii Britanii din UE, a respins rezultatele studiului comandat de CBI. Matthew Elliot, care conduce Vote Leave, a declarat la BBC ca ca scenariile prezentate in studiu sunt distorsionate si a repetate ca parasirea UE este "singura optiune buna".