Reprezentantii gruparii rebele columbiene FARC se vor intalni luni seara cu secretarul de stat american John Kerry, in cadrul vizitei efectuate in Cuba de delegatia americane, condusa de presedintele american Barack Obama, informeaza Reuters.

Foto:

Este pentru prima data cand un secretar de stat american se intalneste cu negociatori din partea Fortelor Armate Revolutionare din Columbia, care discuta de peste 3 ani cu guvernul columbian din Havana in vederea unui acord de pace.

"In jurul orei locale 16:00 (20:00 GMT / 22:00 ora Romaniei), va avea loc intalnirea dintre Kerry si delegatia FARC", dupa ce delegatia guvernului columbian se va intalni cu oficialul american, a anuntat o purtatoare de cuvant.

Rebelii si negociatorii guvernului columbian vor participa marti la un meci de baseball intre Tampa Bay Rays din Major League Baseball si echipa nationala a Cubei, a declarat o sursa din Biroul Columbian al Inaltului Comisar pentru Pace.

La mecia va asista si presedintele Obama, care a devenit duminica primul presedinte american in functie care a vizitat Cuba in ultimii 90 de ani.

Negociatorul FARC Pastor Alape a declarat insa ca nu este la curent cu vreo invitatie de a participa la meciul de baseball. Acesta a precizat ca inainte de intalnirea cu Kerry, rebelii se vor intalni cu un trimis special american pentru discutiile de pace din Columbia, Bernard Aronson, pentru a conveni asupra agendei.

Cel mai lung razboi din America Latina, inceput in 1964, a omorat pana acum in jur de 220.000 de oameni, si multi altii au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele. Guvernul si rebelii incearca sa convina asupra unui acord final prin care sa se incheie un conflict de peste 50 de ani. cordul ar urma sa fie pus in fata alegatorilor columbieni care sa voteze pentru aprobarea sa, cu o misiune ONU cares a supravegheze dezarmarea rebelilor.

Presedintele columbian Juan Manuel Santos si liderul gruparii FARC, Rodrigo Londono, cunoscut sub numele de Timochenko, au impus ca termen-limita data de 23 martie pentru a ajunge la un acord insa ambii au recunoscut ulterior ca este putin probabil ca acest tel sa fie indeplinit.

Conducerea de la Washington a clasificat FARC organizatie terorista in 1997, iar multi dintre liderii acestei organizatii au fost trimisi in judecata in SUA pentru trafic de cocaina.