Meir Dagan, fostul sef al Mossadului, agentia israeliana de spionaj si de operatiuni speciale din fruntea careia a condus un razboi secret impotriva programului nuclear iranian, a murit joi, a anuntat guvernul, citat de AFP.

Dagan si NetanyahuFoto: Agerpres

Meir Dagan a murit joi dimineata la 71 de ani, a precizat biroul de presa al premierului Benjamin Netanyahu, in a carui subordine directa se afla agentia, reputata ca une dintre cele mai eficiente din lume.

Acesta suferea de mai multi ani de cancer la ficat.

Meir Dagan a condus Mossad in perioada 2002 - 2010. Potrivit presei israeliene, premierul din acea vreme, Ariel Sharon, i-a incredintat misiunea de a sabota prin toate mijloacele programul nuclear iranian, pentru a impiedica Teheranul sa obtina bomba nucleara.

Conducand acest razboi ocul, Meir Dagan ar fi contribuit puternic, impreuna cu seful de stat major din epoca, Gaby Ashkenazi, la decizia de a nu conduce un atac aerian impotriva Iranului, in conditiile in care premierul Benjamin Netanyahu si ministrul Apararii Ehud Barak ordonasera armatei in 2010 sa se pregateasca pentru o ofensiva de acest gen.

In perioada mandatului exceptional de lung al lui Dagan, Mossadul a fost creditat cu mai multe operatiuni marcante, precum atentatul cu masina capcana care l-a eliminat pe comandantul militar al Hezbollahului, Imad Moughnieh, la Damasc, in 2008; un raid aerian efectuat in acelasi an care a vizat un convoi de arme iraniene destinate miscarii palestiniene Hamas in Gaza si bombardarea unui sit nuclear sirian in 2007.