Noul Inalt comisar al Natiunilor Unite pentru refugiati, Filippo Grandi, a cerut marti comunitatii internationale sa primeasca suplimentar 400.000 de refugiati sirieni, transmite Agerpres citand AFP.

"Pe 30 martie, voi prezida o reuniune la Geneva in cursul careia voi cere comunitatii internationale sa primeasca 10% dintre refugiatii sirieni", a declarat Filippo Grandi in cursul primei sale vizite la Washington dupa numirea la conducerea agentiei ONU pentru refugiati.

"Sunt multi oameni cei 10%. Reprezinta peste 400.000 de persoane", a precizat el jurnalistilor, in timp ce razboiul civil din Siria a intrat marti in al saselea an.

De la declansarea conflictului pe 15 martie 2011, jumatate din populatiei Siriei a fost deplasata: mai mult de patru milioane au fugit din tara, iar peste sase milioane au fost deplasati in interiorul Siriei.

Tarile vecine, Turcia, Libanul si Iordania, fac cu greu fata afluxului de refugiati care a provocat o criza umanitara si politica in Europa.

Canada si Germania au primit zeci de mii in timp ce alte tari, inclusiv Statele Unite, sunt reticente in a le oferi gazduire.

Istoric, Statele Unite sunt o mare tara de refugiu si raman pentru numeroase persoane care fug din cauza razboiului din tara lor.

In plina campanie electorala insa, Washingtonul cu greu isi poate respecta angajamentele. Presedintele Barack Obama a ordonat ca 10.000 de sirieni sa fie primiti in anul bugetar 2016 (octombrie 2015-septembrie 2016). Cu sase luni inainte de final, au fost primiti pe teritoriul american numai 1.115 refugiati sirieni, adauga AFP.